Laten we deze Kerstmis bidden voor ons land

25 december 2021Leestijd: 6 minuten
Demissionair premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Deze week bleek dat het kabinet bereid is om de Nederlandse volksgemeenschap op te offeren aan het volgende coronavirus, schrijft Zihni Özdil. Vandaag zal hij daarom bidden voor Nederland.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Toen uw columnist schreef dat ‘Nederland deze winter in paniek een totale lockdown in zal gaan,’ was dat niet omdat hij helderziende is. Maar omdat hij zich de afgelopen anderhalf jaar heeft verdiept in alle nuchtere feiten rondom het coronavirus. Die zijn als volgt.

In 2003 was er de allereerste coronavirus-uitbraak van het type SARS. Ook in China. De volledige naam van dat virus is Severe Acute Respiratory Syndrome-CoronaVirus-1 (Afgekort SARS-CoV-1). Het getal 1 verwijst naar het feit dat dat het eerste coronavirus van het type SARS was dat door de mensheid werd geïdentificeerd.

Eerste SARS-coronavirus uit 2003 is zeer dodelijk

Dit eerste SARS-coronavirus uit 2003 is zeer dodelijk. Voor mensen ouder dan zestig jaar is de kans op sterven zelfs meer dan 50 procent. Maar mede doordat dit virus relatief weinig besmettelijk is, wist men de uitbraak klein te houden. Het virus kwam nauwelijks verder dan Azië. En het totale aantal doden bleef beperkt tot 8.000.

Wetenschappers gingen daarna aan de slag om dit vreemde virus te onderzoeken. In 2007 kwamen ze met een rapport. Er zitten nog duizenden en duizenden coronavirussen verborgen in de leefwereld van wilde dieren. Hoe meer de mensheid de natuur aantast, hoe groter de kans dat er nog meer coronavirussen zullen vrijkomen die ook mensen besmetten. De wetenschappers gaven een zware waarschuwing aan de wereld. Simpel gezegd voorspellen ze dat er drie soorten coronavirussen die ook mensen ziek maken, zullen blijven uitbreken. En die ook mogelijk elk kunnen muteren:

  1. Coronavirussen die zeer dodelijk, maar niet zo besmettelijk zijn. SARS-CoV-1 uit 2003 is daarvan een voorbeeld.
  2. Coronavirussen die zeer besmettelijk, maar relatief minder dodelijk zijn. Het virus waar we nu onder lijden, SARS-CoV-2 oftewel COVID-19 omdat het in 2019 is uitgebroken, is daarvan een voorbeeld.
  3. Coronavirussen die zowel extreem dodelijk als extreem besmettelijk zijn.

Vroeg of laat zal extreem dodelijk en besmettelijk virus uitbreken

Zodra het derde type uitbreekt, en dat gaat vroeg of laat honderd procent zeker gebeuren, is het scenario buitengewoon ernstig. Taferelen die vergelijkbaar zijn met de pest-epidemie in de Middeleeuwen liggen dan op tafel. De wereld zal ontwricht raken. Denk aan miljarden doden en een vernietiging van de wereldeconomie.

De wetenschappers en de WHO kwamen daarom in 2007 met nuttige adviezen. Alleen als landen hun infrastructuur voorbereiden, zal de schade meevallen zodra een van de typen coronavirus uitbreekt. Inclusief het derde type. Die infrastructuur betreft vooral de volgende zaken: bron- en contactonderzoek, testcapaciteit, beschermingsmateriaal zoals mondkapjes. En, misschien wel het allerbelangrijkste, een structurele overcapaciteit aan ziekenhuisbedden, intensive care-bedden en zorgpersoneel.

Lees ook deze column van Zihni Özdil terug: Nationaliseer het Nederlandse zorgstelsel 

De afgelopen tien jaar heeft Nederland, als zowat het enige land in de westerse wereld – mind you, precies het tegenovergestelde gedaan. In een eerdere column beschreef ik hoe ons land vanuit een radicale ‘marktwerking’-ideologie de zorg heeft volgepropt met dure managementlagen, maar heeft bezuinigd op feitelijke capaciteit aan het bed.

Bijna nergens in Europa zo weinig IC-capaciteit als in Nederland

Het is inmiddels zo erg dat er bijna nergens in Europa zo weinig IC-capaciteit per 100.000 inwoners is als in Nederland. Duitsland heeft 30 IC-bedden per 100.000 inwoners. Het Europese gemiddelde is 11,8. Nederland heeft er 6,4. Om te illustreren wat dat betekent in de dagelijkse praktijk citeer ik uit een bericht dat ik kreeg van een IC-medewerker op 28 oktober jongstleden:

Op een IC is de ideale situatie dat 1 IC-verpleegkundige 1 patiënt heeft gedurende de dienst. Een IC-patiënt behoeft zeer veel zorg en moet continu gemonitord worden, vandaar 1 op 1. In de praktijk is door het tekort echter al jaren sprake van 1 verpleegkundige per 2 patiënten. Tijdens de coronagolven is zelfs sprake geweest van dat 1 verpleegkundige 3 patiënten kreeg vanwege de opschaling. Ik heb in de praktijk meegemaakt op mijn werk dat dit erg onveilig is en dat dit echt te veel is voor verpleegkundigen. De IC-verpleegkundigen hebben daarom tijdens de opstelling van het nieuwe opschaalplan benadrukt naar de bovenlaag dat 1 op 3 echt niet deel van het plan moet uitmaken. Het management heeft echter een zeer vuile truc uitgehaald in het nieuwe opschaalplan, verpleegkundigen gaan maximaal 1 op 2.333 draaien.

In de praktijk betekent dit dat 3 verpleegkundigen over 7 patiënten worden verdeeld, 2 verpleegkundigen krijgen 2 patiënten en de derde krijgt er 3. 7/3=2.3333 dus verpleegkundigen draaien inderdaad als je het handig berekent geen 1 op 3. Dit gaat uiteraard niet werken en wordt zeer onveilig als het wordt doorgezet.

Als u hiervan schrikt, is dat meer dan terecht. Al met al is Nederland op geen enkele manier ingericht op het beheersen van pandemieën. Want vergis u niet: ook de GGD is gedecentraliseerd en kapotbezuinigd. Geen wonder dat wij telkens zo traag zijn met vaccineren.

Rutte vindt extra IC-capaciteit regelen een ‘gekke gedachte’

Lees dit omslagverhaal terug: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Afgelopen dinsdag was het corona-debat in de Tweede Kamer. Je zou denken dat het kabinet wakker is geworden door de omikron-mutatie en door deze paniek-lockdown. Integendeel. Rutte zei met droge ogen dat hij extra IC-capaciteit regelen een ‘gekke gedachte’ vindt. Want dan zou het zomaar kunnen dat we met ‘lege bedden’ te maken krijgen.

Ik zal het hier ronduit opschrijven: alleen een totaal dichtgetimmerde marktwerking-salafist die ideologisch niet gelooft in de Nederlandse volksgezondheid, en daarmee dus ook niet in de Nederlandse volksgemeenschap, zegt zoiets krankzinnigs midden in een permanente pandemie met muterende virussen. Zorg is in Rutte’s ideologie niets anders dan de potjes pindakaas in de Calvé-fabriek waar hij manager was.

‘Langetermijnplan’: elke winter huisarrest

Dat blijkt ook uit de opties voor een ‘langetermijnplan’ die laat Rutte opstellen door ‘150 creatieve en kritische geesten’. Wat is de uitkomst? De ‘hele samenleving moet zich instellen op een andere manier van leven’. Bijvoorbeeld door nooit meer handen te schudden. Of door carnaval in de zomer te gaan vieren. En alleen in de zomer af te spreken met veel familie. Door veel meer ‘thuisonderwijs’ te ontwikkelen. En de zomervakantie in de winter te gaan houden, oftewel de facto elke winter huisarrest.

Het dubbeldikke kerstnummer van EW , vol diepgaande en verrassende interviews, achtergrondverhalen en reconstructies, ligt nu in de winkel!

Via onze webshop is het kerstnummer te bestellen (gratis verzending)

U leest het goed: het is in de geesten van Rutte en consorten (want D66, CDA en ChristenUnie doen hier vrolijk aan mee) ondenkbaar dat de staat permanent overcapaciteit in GGD en IC regelt. Dat moet allemaal ‘flexibel’ blijven. Net als in een pindakaasfabriek, waar je ook lean en mean-productielijnen hebt zonder overcapaciteit. Nee, u moet het vooral zelf oplossen door nooit meer handen te schudden.

Ik kan niet genoeg benadrukken wat deze bizarre beleidsopties betekenen voor Nederland. Alleen al in het  scenario met enkel mutaties van COVID-19 zal u nooit meer op tijd geopereerd kunnen worden in de reguliere zorg. Ook zal de menselijkheid permanent uit onze volksgemeenschap gezogen worden. Weet u nog hoe normaal het was om drie zoenen te geven? Zo snel kan het gaan.

Wat voor verschrikkelijke taferelen Nederland te wachten staan zodra dat derde, extreem dodelijke en extreem besmettelijke coronavirus uitbreekt, zal ik u verder besparen op deze Kerstdag.

In de Bijbel staat:

Genees zieken en wek doden op, reinig mensen die door een huidziekte onrein zijn, en drijf demonen uit. Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven.

Laten we hopen en bidden dat deze wijsheid Gods zal neerdalen in de kille harten van hen die beleid maken in Nederland.