Capaciteit Testen voor Toegang kan veel nuttiger worden gebruikt

30 november 2021Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

De maximale testcapaciteit bij de GGD’s is bereikt en opschalen gaat niet door krapte op de arbeidsmarkt. Alle reden dus om de capaciteit die er is, zo nuttig mogelijk in te zetten. En dat betekent: stop met het gratis Testen voor Toegang, schrijft Marieke ten Katen.

Nu het aantal coronabesmettingen weer flink is opgelopen, heeft de GGD het druk. Zo druk dat lang niet iedereen met klachten erin slaagt om op korte termijn een afspraak voor de coronateststraat te maken. ‘Geen testplaats gevonden’ is een melding die nogal eens verschijnt op het online afsprakenplatform. In de wijde omtrek is er dan geen gaatje in de testagenda meer te vinden.

Schaf gratis testen af en probeer ongevaccineerden te overtuigen, schreef Marieke ten Katen begin november al

Verder opschalen gaat niet, zegt een aantal GGD-directeuren in NRC. Het lukt ze door de krappe arbeidsmarkt niet om meer personeel aan te trekken. Die arbeidsmarkt is nog krapper dan vorig jaar. Een van de oorzaken is dat er een grote speler op de testmarkt is bijgekomen. Het gaat om de Stichting Open Nederland, die ‘gratis’ testen aanbiedt voor ongevaccineerden die een negatieve coronatest nodig hebben om bijvoorbeeld naar de kroeg te gaan.

Schaf Testen voor Toegang af

Het is onbegrijpelijk dat ongevaccineerden zich nog steeds op kosten van de samenleving kunnen laten testen en helemaal moeilijk te verkroppen is dat die testlocaties op de arbeidsmarkt concurreren met de GGD’s, die het personeel hard nodig hebben om goed zicht te houden op de verspreiding van het coronavirus.

Schaf het Testen voor Toegang dan ook af en laat ongevaccineerden maar bij commerciële testaanbieders achteraan in de wachtrij aansluiten om op eigen kosten een toegangsbewijs voor de horeca te bemachtigen. Bijkomend voordeel: misschien zorgt dit er ook voor dat meer ongevaccineerden toch maar besluiten om een prik tegen het virus te halen.