Screen advocaten van gedetineerden in de EBI

11 oktober 2021Leestijd: 2 minuten
EBI in Vught na aanhouding neef Ridouan Taghi. Foto: ANP.

Dat Ridouan Taghi nota bene vanuit de Extra Beveiligde Inrichting via zijn neef en advocaat een half jaar lang met handlangers buiten communiceerde, is schokkend en bedreigend. Screening van raadslieden voor deze zwaarste categorie gedetineerden is geboden, schrijft Gerlof Leistra.

Vanaf maart tot zijn aanhouding vrijdag 8 oktober sprak mr. Youssef Taghi tientallen keren urenlang in de spreekkamer van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught met zijn neef Ridouan Taghi, vermeend opdrachtgever van een reeks liquidaties. Ook belde hij veelvuldig met zijn cliënt via zijn advocatennummer dat niet mag worden afgeluisterd.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra terug: Bouw zo snel mogelijk meer Extra Beveiligde InrichtingenEBI Vught

Als ‘media-advocaat’ had hij ongelimiteerd toegang. Eind vorig jaar maakte het Openbaar Ministerie (OM) bezwaar tegen zijn rol, maar de deken van de Orde van Advocaten gaf na onderzoek toestemming, omdat belastend bewijs ontbrak.

Taghi sprak met advocaat over ontsnapping uit EBI

Uit onderschepte berichten concludeerde het OM vervolgens dat Taghi met zijn advocaat onder meer sprak over een gewelddadige ontsnapping en drugshandel. Zijn neef fungeerde als boodschappenjongen, zo bleek ook uit afgeluisterde gesprekken in de spreekkamer van de EBI toen hij eenmaal verdacht werd.

Natuurlijk hebben gedetineerden recht op bijstand van een advocaat en mogen ze die zelf kiezen. Een familieband is geen reden voor een verbod. Om te voorkomen dat gedetineerden advocaten gebruiken voor criminele doeleinden, is screening nodig van ‘EBI-advocaten’. Zo’n systeem bestaat al voor het Internationaal Strafhof en stelt onder meer eisen aan de integriteit. Wie eerder is berispt, valt af.

Vraag is of Orde van Advocaten serieus onderzoek kan doen

Klachten over een advocaat worden nu afgehandeld door de lokale deken van de Orde van Advocaten. Vraag is of die serieus onderzoek kan doen. Bovendien bestaat de kans dat zo iemand wordt bedreigd en uit angst zwicht.

Alleen al vanwege risicospreiding zou het verstandig zijn voor zo’n onderzoek een aparte commissie in te stellen. Die kan naast een deken van de Orde bestaan uit bijvoorbeeld een rechter-commissaris en een onafhankelijke deskundige.

Zonder aanpassing van de regels kunnen criminelen vanuit de EBI ongestoord hun zaken voortzetten via malafide raadslieden. Deze route moet worden afgesneden, ook al is niet uitgesloten dat ze weer een nieuw gaatje vinden.