Gerlof Leistra Premium Corner

Bouw zo snel mogelijk meer Extra Beveiligde Inrichtingen

15 juli 2021

Er moeten meer Extra Beveiligde Inrichtingen komen om ontsnappingen en gijzelingen te voorkomen. Gedetineerden kunnen dan geregeld worden overgeplaatst en justitie kan vluchtgevaarlijke verdachten dicht bij de rechtbank onderbrengen. Eén extra EBI in Vlissingen is onvoldoende, stelt Gerlof Leistra.

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten verdachten en veroordeelden die een groot gevaar vormen voor de samenleving. Een aantal van hen beschikt over voldoende geld om een ontsnappingspoging te financieren. Volgens justitie zou Ridouan Taghi, verdacht van zeker zes liquidaties, nog voor zijn arrestatie anderhalf jaar geleden tientallen miljoenen beschikbaar hebben gesteld om hem na aanhouding uit de EBI te bevrijden. Zijn advocaat Inez Weski noemt het ‘valse informatie’, maar de dreiging baart zorgen.

Uit de EBI in Vught, opgeleverd in 1997, is nog nooit iemand ontsnapt. De ‘gevangenis in een gevangenis’ wordt zwaar bewaakt, maar bij extreem geweld van buitenaf kunnen doden vallen.

Afluisteren of meelezen kan, maar codetaal is lastig te ontcijferen

De ‘bewoners’ van de EBI worden een paar keer per dag gecontroleerd, maar er blijven altijd mogelijkheden om met handlangers in de buitenwereld te communiceren. Dat kan onder meer via post, telefoon, bezoek of personeel dat onder druk wordt gezet of omgekocht. Brieven worden weliswaar gelezen en bij telefoongesprekken wordt meegeluisterd, maar codetaal is lastig te ontcijferen.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Politie had Peter R. de Vries moeten beveiligen

In de EBI is ruimte voor 24 gedetineerden, verdeeld over vier afdelingen. Soms gaat het om aartsvijanden die beter niet in elkaars buurt kunnen komen. Of ze zijn ‘lid’ van dezelfde bende. In dat geval moet worden voorkomen dat ze hun zaken achter de tralies voortzetten en op de afdeling de dienst gaan uitmaken.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.