Premium Lock Bouw zo snel mogelijk meer Extra Beveiligde Inrichtingen

15 juli 2021Leestijd: 3 minuten
EBI in Vught. Foto: ANP.

Er moeten meer Extra Beveiligde Inrichtingen komen om ontsnappingen en gijzelingen te voorkomen. Gedetineerden kunnen dan geregeld worden overgeplaatst en justitie kan vluchtgevaarlijke verdachten dicht bij de rechtbank onderbrengen. Eén extra EBI in Vlissingen is onvoldoende, stelt Gerlof Leistra.

In de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zitten verdachten en veroordeelden die een groot gevaar vormen voor de samenleving. Een aantal van hen beschikt over voldoende geld om een ontsnappingspoging te financieren. Volgens justitie zou Ridouan Taghi, verdacht van zeker zes liquidaties, nog voor zijn arrestatie anderhalf jaar geleden tientallen miljoenen beschikbaar hebben gesteld om hem na aanhouding uit de EBI te bevrijden. Zijn advocaat Inez Weski noemt het ‘valse informatie’, maar de dreiging baart zorgen.

Uit de EBI in Vught, opgeleverd in 1997, is nog nooit iemand ontsnapt. De ‘gevangenis in een gevangenis’ wordt zwaar bewaakt, maar bij extreem geweld van buitenaf kunnen doden vallen.

Afluisteren of meelezen kan, maar codetaal is lastig te ontcijferen

De ‘bewoners’ van de EBI worden een paar keer per dag gecontroleerd, maar er blijven altijd mogelijkheden om met handlangers in de buitenwereld te communiceren. Dat kan onder meer via post, telefoon, bezoek of personeel dat onder druk wordt gezet of omgekocht. Brieven worden weliswaar gelezen en bij telefoongesprekken wordt meegeluisterd, maar codetaal is lastig te ontcijferen.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra: Politie had Peter R. de Vries moeten beveiligen

In de EBI is ruimte voor 24 gedetineerden, verdeeld over vier afdelingen. Soms gaat het om aartsvijanden die beter niet in elkaars buurt kunnen komen. Of ze zijn ‘lid’ van dezelfde bende. In dat geval moet worden voorkomen dat ze hun zaken achter de tralies voortzetten en op de afdeling de dienst gaan uitmaken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw