Premium Lock Nieuwe vertraging dreigt voor pensioenhervorming

23 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
FNV protesteert voor meer pensioen. Een generatieconflict? - foto: ANP

De komende jaren moet het standaard middelloonpensioen worden vervangen door ‘het nieuwe pensioencontract’. Maar dat nieuwe contract bevat een ernstige ontwerpfout, blijkt uit onderzoek. Verdere vertraging voor de hervorming van het pensioenstelsel dreigt, schrijft Jeroen van Wensen.

Werkgeversorganisaties, vakbonden en het kabinet waren dolgelukkig met het Pensioenakkoord dat zij vorig jaar juli bereikten. Na jaren van praten zou er dan eindelijk een nieuw pensioenstelsel van de grond komen. Maar de invoering ervan hapert. Het wetgevingsproces heeft al een jaar vertraging opgelopen door veel kritiek vanuit de sector. En deze week verscheen weer een enorme beer op de weg.

Ondeugdelijk op drie van de vier onderdelen

Netspar, een belangrijk onderzoeksnetwerk op pensioengebied, heeft de zogeheten solidariteitsreserve onder de loep genomen: een cruciaal mechanisme in ‘het nieuwe pensioencontract’.  Maar op drie van de vier onderdelen blijkt het mechanisme ondeugdelijk. En dat zet de juridische haalbaarheid van de pensioenhervorming flink onder druk.

In het nieuwe stelsel mag een pensioenfonds dat het nieuwe pensioencontract uitvoert maximaal 15 procent van het fondsvermogen in de solidariteitsreserve stoppen. De overige 85 procent komt op naam te staan van de deelnemende werknemers en gepensioneerden, met een persoonlijke pensioenpot.

Ambtenaren- en onderwijzerspensioenfonds ABP heeft een belegd vermogen van 530 miljard euro. Daarvan zou in het nieuwe pensioenstelsel 80 miljard euro in de solidariteitsreserve kunnen worden gestort. De reserve valt enigszins te vergelijken met de buffers die fondsen wettelijk verplicht moeten aanhouden in het huidige systeem. De solidariteitsreserve wordt daarentegen niet wettelijk verplicht, maar is dan een keus van de sociale partners in de sector of het bedrijf.

De doelen van de solidariteitsreserve

De solidariteitsreserve heeft verscheidene doelen. Het fonds kan ermee voorkomen dat er zogenoemde pech- en gelukgeneraties ontstaan: in slechte tijden keert het fonds extra pensioen uit, in goede beleggingstijden gaat er extra geld naar de reserve.

Maar het dient ook om inflatieschokken op te vangen: als prijzen opeens stijgen, kunnen pensioenen vanuit de reserve worden opgehoogd. Of als gepensioneerden gemiddeld langer in leven blijven dankzij betere geneesmiddelen, moet een fonds veel langer pensioen uitkeren dan op voorhand gedacht. Ook dat kan worden betaald uit de solidariteitsreserve.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw