Gerlof Leistra Premium Corner

Met een geanonimiseerd dossier zwicht justitie voor angst

19 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

Dat het Openbaar Ministerie het dossier in de moordzaak van Peter R. de Vries uit angst heeft geanonimiseerd, is een verkeerd signaal. Terecht spreekt de advocaat van de hoofdverdachte van een schimmenspel, vindt Gerlof Leistra.

Het dossier over de moord op Peter R. de Vries in juli van dit jaar is op de namen van de verdachten na volledig geanonimiseerd. Dat ooggetuigen met een nummer worden opgevoerd, valt te begrijpen. Die hebben niet om deze rol gevraagd en lopen het risico dat ze worden geïntimideerd – of erger: omgelegd – om hun verhaal aan te passen of in te trekken.

Lees ook deze spraakmakende column van Philip van Tijn: Het benoemen van criminele ‘Amsterdammers’ is discriminatie

Ook politiemensen zijn onder nummer opgevoerd. Dat gebeurt vaker. Zij moeten hun werk anoniem kunnen doen en lopen soms regelrecht gevaar als hun namen op straat liggen.

Rechtspraak hoort openbaar te zijn

Het gaat echter te ver om ook de namen van officieren van justitie en rechters te anonimiseren. Uitzonderingen daargelaten hoort rechtspraak openbaar te zijn.

Hetzelfde geldt voor de deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut, zoals de patholoog-anatoom die de sectie verrichtte en de experts die onderzoek deden naar schotresten. Advocaten moeten hen op zitting kunnen horen om hun verhaal en deskundigheid te toetsen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.