Waarom zetten 149 Kamerleden vestigingsklimaat bij grofvuil?

24 september 2021Leestijd: 2 minuten
Sophie Hermans en Mark Rutte (geheel rechts) tijdens Algemene Beschouwingen. Foto: ANP.

Het bedrijfsleven draait op voor de miljardenwensen van de Tweede Kamer. Er lijkt geen enkel Kamerlid meer te zijn dat zich zorgen maakt om het vestigingsklimaat. Dat is zorgelijk, schrijft Joris Heijn.

Met een haast Noord-Koreaanse meerderderheid stemde de Tweede Kamer gisteren voor de ‘motie Hermans’. Kennelijk had de VVD-fractievoorzitter een zeer accurate samenvatting weten te maken van de wensen van de Kamer. De motie roept het kabinet op om ruim 2 miljard euro te besteden aan een keur aan linkse en rechtse wensen: meer geld voor woningcorporaties, lerarensalarissen, defensie en wijkagenten.

Belastingverhogingen bedrijven

Het geld moet komen van het bedrijfsleven: 1 miljard euro aan lastenverzwaringen voor bedrijven, wordt toch niet gecompenseerd, zoals wel was beloofd. Het aanscherpen van de zogeheten ‘earningsstrippingsregeling’ moet nog eens 700 miljoen euro opleveren. De rest leent de staat maar gewoon bij – dat kan nog wel boven op de tientallen miljarden euro’s coronaschuld.

Daarnaast meldde premier Mark Rutte (VVD) dat de winstbelasting voor grote bedrijven met zo’n half miljard euro wordt verzwaard (van 25 naar 25,8 procent), om hogere zorgsalarissen te betalen. Alles bij elkaar dus ruim 2 miljard euro aan lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. De kiezers mogen er niks van merken. En pijnlijke keuzes voor politici worden ook vermeden. Waarom zouden zij de toch al overwerkte demissionaire ministers en staatssecretarissen opzadelen met een bezuinigings-, of kaasschaafronde?

Gevolgen voor het vestigingsklimaat

Het was al langer duidelijk dat het overheersende sentiment in de politiek en de samenleving is dat bedrijven en rijken de uitbreiding van de verzorgingsstaat mogen betalen. Maar dat 149 Kamerleden zo makkelijk voor zo’n grote lastenverzwaring stemmen, is toch opmerkelijk.

Zeker de 700 miljoen euro van de earningsstrippingsregeling kan wel eens zeer pijnlijk worden. Dat moet bedrijven ontmoedigen om zich vol te stoppen met schulden, maar kan ook bedrijven zonder abnormale schuldenlast hard raken. Ambtenaren waarschuwden vorig jaar al dat zelfs een verzwaring van 300 miljoen euro ten koste zou gaan van het vestigingsklimaat en dat grote buitenlandse bedrijven minder zouden gaan investeren in Nederland. Het is de zoveelste knauw die het ooit zo goede vestigingsklimaat van Nederland krijgt.

Wie kon druk van de politieke consensus weerstaan?

Resteert een interessante vraag: wie was eigenlijk dat eenzame Kamerlid dat dapper standhield tegen deze hetze tegen het bedrijfsleven? Was het JA21-voorman Joost Eerdmans, die een rechts alternatief voor de VVD wil zijn? Was het de van Forum afgesplitste oud-ondernemer Wybren van Haga? Nee, zij stemden netjes mee toen zij miljardencadeautjes konden uitdelen aan hun achterban ten koste van het bedrijfsleven. Het was BIJ1-leider Sylvana Simons die zich als enige aan de nieuwe politieke consensus durfde te onttrekken.