Marijn Jongsma Premium Corner

Gascrisis maakt duidelijk dat energie halszaak is: leveringszekerheid staat weer op agenda

28 september 2021Leestijd: 3 minuten

De gasprijs is in een paar maanden tijd verdrievoudigd, de voorraden zijn relatief klein. Leveringszekerheid staat daarmee weer boven aan de politieke agenda, schrijft Marijn Jongsma.

Bij Rabobank vinden ze een vergelijking met de oliecrises uit de jaren zeventig niet vergezocht. Op de gasmarkt is sprake van een ‘perfecte storm’. De voorraden hebben een historisch laag niveau bereikt omdat de vraag hoger lag dan gewoonlijk.

Windmolens draaiden minder, airco’s juist harder

Afgelopen zomer was er relatief weinig wind, waardoor de productie van windenergie tegenviel. En dus was er meer gas nodig om elektriciteit te produceren. Door hitte in bepaalde delen van de wereld draaiden de airco’s harder, waardoor die stroom hard nodig was.

De vraag naar gas neemt ook structureel toe, doordat deze fossiele brandstof veel schoner is dan bijvoorbeeld steenkool. Er zijn dus landen die hun klimaatdoelen (deels) halen door steenkool in te ruilen voor aardgas. Tegelijkertijd staat het aanbod onder druk.  De Verenigde Staten produceren minder en Rusland exporteert minder, mogelijk om de ingebruikneming van de omstreden pijpleiding Nord Stream 2 (van Rusland naar Duitsland) te versnellen.

Net als in de jaren zeventig is de gascrisis dus ook een politiek spel. Een zachte winter kan veel leed voorkomen, maar ouderwetse vorst betekent dat de toch al karige voorraden hard nodig zijn.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.