Jelte Wiersma Premium Corner

Kalfjesvonnis: rechter tast vrijheid van meningsuiting verder aan

24 augustus 2021Leestijd: 2 minuten

De actiegroep Dier&Recht moet uiterlijk woensdag posters weghalen waarop te lezen is: ‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder.’ Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald. Dit is een  aantasting van de vrijheid van meningsuiting, schrijft Jelte Wiersma.

De posters met de gewraakte zinnen waren opgehangen in zeven steden. Agractie stapte daarop namens enkele tientallen boeren naar de rechter. Volgens Agriactie voorkomt het snel weghalen van een pasgeboren kalf bij de moederkoe ziekten en leidt het tot minder ongelukken in de stal.

De rechter vond: ‘Dat sprake is van ernstig leed bij pasgeboren kalveren is niet aannemelijk. Het publieke debat mag uiteraard worden gevoerd, maar niet op een wijze die onrechtmatig is jegens melkveehouders.’ Directeur Schouten Frederieke Schouten van Dier&Recht zei na de uitspraak dat volgens haar de rechter was gevallen over het woordje ‘ernstig’.

De leugen regeert

Met de uitspraak gaat de rechter ver. Als het publieke debat alleen mag worden gevoerd als burgers geen nare en soms feitelijk onjuiste opvattingen mogen uiten over andermans handelingen, dan wordt de vrijheid van meningsuiting in Nederland nog verder beperkt. Neem bijvoorbeeld de uitspraak uit 1999 over de journalistiek die wordt toegeschreven aan, nu prinses, Beatrix: ‘De leugen regeert.’ Is dat onrechtmatig jegens journalisten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.