Premium Lock Ook het OMT zou sorry moeten zeggen

14 juli 2021Leestijd: 4 minuten
Rutte en De Jonge geven persconferentie over besmettingscijfers. Foto: ANP.

Rutte zei al sorry en tijdens het debat in de Tweede Kamer vanmiddag zal ook De Jonge waarschijnlijk weer door het stof gaan. Maar de fel bekritiseerde versoepelingen waren toch echt gebaseerd op adviezen van het OMT, schrijft Bram Hahn.

Demissionair premier Mark Rutte bood afgelopen maandag dubbel excuses aan: voor een inschattingsfout rond de versoepelingen die op 26 juni ingingen en voor het gebrek aan zelfreflectie tijdens de persconferentie van vrijdag 9 juli, waar hij en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge moesten reageren op de explosieve stijging van het aantal positieve tests.

Daarmee probeerde Rutte alvast een beetje de angel uit een mogelijk vervelend debat in de Tweede Kamer te halen. Vandaag zullen veel oppositiepartijen vanaf 13.00 uur hun verbazing en verontwaardiging uitspreken over het feit dat het kabinet zich voor de zoveelste keer liet verrassen door het virus.

Maar wie de OMT-adviezen die de basis vormen van het beleid van de laatste weken er nog eens op naleest, zal toch enig begrip krijgen voor het demissionaire kabinet. Want de inzichten en prognoses die het kabinet kreeg aangereikt vóór 18 juni, de datum waarop de versnelde versoepelingen werden aangekondigd, waren geruststellend en boden alle vertrouwen om de samenleving open te gooien.

OMT zag versneld versoepelen ook wel zitten

Enkele citaten uit het gecombineerde 116de en 117de OMT-advies, dat op 17 juni naar de Kamer werd gestuurd en op 18 juni werd aangevuld:

Over de bezetting in de ziekenhuizen:
‘Scenario’s voor het nemen van stap 4 op 30 juni (c.q. 25 juni) zijn doorgerekend (zie verder). De resultaten laten zien dat in alle doorgerekende scenario’s er – ten minste over de zomermaanden – een daling van opnames in het ziekenhuis en op de IC te verwachten is, evenals een daling in de bezetting van ziekenhuis en IC.’

Over de toegenomen besmettingen onder terugkerende vakantiegangers:
‘Dit beeld past bij de opening van de maatschappij. Het aantal clusters in het primair en voortgezet onderwijs neemt toe na de meivakantie, al is het aantal clusters nu nog fors lager dan tijdens de piek in april, net voor de meivakantie.’

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn: Kabinet moet terugschakelen in race tegen Deltavariant

Verwachtingen over het R-getal:
‘De meest recente schatting van het reproductiegetal Rt, zoals berekend op basis van de meldingen van positieve gevallen, is voor 31 mei op basis van Osiris: 0,78 (95%-interval 0.74 – 0.81) besmettingen per geval. De schattingen op basis van het aantal nieuwe ziekenhuisopnames en IC-opnames per dag kennen een aanzienlijk grotere onzekerheid, maar ook hier ligt het geschatte reproductiegetal ruim onder de 1.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw