Bram Hahn Premium Corner

Kabinet moet terugschakelen in race tegen Deltavariant

09 juli 2021

De stijging van het aantal positieve testen verraste het demissionaire kabinet opnieuw. Waarschijnlijk volgen er maatregelen, maar de vraag is of het kabinet daarmee de geest die zij zelf vrijliet terug krijgt in de fles, schrijft Bram Hahn.

Alsof het coronavirus nog maar eens wil illustreren hoe exponentiële groei er in de praktijk uitziet, zo indrukwekkend hard stijgt sinds twee weken het aantal positieve tests. Dat had geen verrassing moeten zijn, want in het Verenigd Koninkrijk had de Deltavariant van het virus al laten zien zich niet zo veel aan te trekken van het seizoenseffect.

De cijfers van de laatste twee weken zijn wat moeilijker te duiden dan voorheen, omdat er veel factoren door elkaar lopen. Sinds 26 juni is bijna alles weer toegestaan, mits dat kan met 1,5 meter afstand. Tegelijkertijd kwam het Testen voor Toegang (TvT) op stoom. En dat tegen de achtergrond van een virusvariant die een stuk besmettelijker is dan zijn voorgangers.

Rol van Testen voor Toegang is beperkt

Het is verleidelijk te denken dat het aantal positieve gevallen zo hard stijgt doordat honderdduizenden zich nu laten testen omdat ze het uitgaansleven in willen. En meetellen doen ze zeker. Maar uit analyse van de tests op alle locaties, zowel GGD, Testen voor Toegang, ziekenhuizen en commerciële testbureaus, blijkt dat die Toegangstesten slechts zo’n 10 procent van het totaalaantal positieve gevallen uitmaken. Van de test bij TvT is minder dan 0,5 procent positief. Niet verwonderlijk, want die mensen hebben geen klachten. Het percentage positief bij de GGD neemt evenwel flink toe, van circa 3 procent twee weken geleden naar 11 procent gisteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.