Jelte Wiersma Premium Corner

Onterecht gesomber: Noordwest-Europa is in bijna alles wereldtop

30 juni 2021

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire maakt zich zorgen: de Europese Unie legt het economisch af tegen Amerika en China. Dat komt dan vooral door de belabberde situatie in Zuid- en Oost-Europa, want Noordwest-Europa doet het uitstekend, schrijft Jelte Wiersma.

De 27 EU-landen als geheel raken economisch steeds verder achterop bij de Verenigde Staten en China. De banken- annex eurocrisis van ruim tien jaar geleden sloeg een gat, de corona-lockdown en het vaccinatiefalen van de Europese Unie maken de achterstand nog groter. ‘Willen we in de eredivisie spelen of willen we achterlopen op China en Amerika?’ vroeg de bezorgde Franse minister van Financiën Bruno Le Maire (En Marche!) zich af ten overstaan van zijn EU-collega’s. Wat hij vergeet, is dat Noordwest-Europa de absolute eredivisie ís, maar dat de rest van de Unie zo ver achterloopt dat het geheel toch een belabberde indruk maakt.

In 2000 spraken de regeringsleiders af dat de Europese Unie in 2010 de meest concurrerende economie ter wereld moest hebben. Dat was mislukt, concludeerde de Portugese Commissievoorzitter José Manuel Barroso al na vier jaar. Ook van de opvolger, de Europa 2020-strategie uit 2010, kwam weinig terecht. De Amerikaanse arbeidsproductiviteit en het inkomen per hoofd van de bevolking groeiden sinds 2000 gemiddeld bijna twee keer zo snel als in de EU.

Twee crises, traag herstel

De bankencrisis die een eurocrisis werd vanaf 2007, plus de corona-lockdowns van 2020 en dit jaar gaven de EU nog eens een forse tik. Het kostte Amerika 3,5 jaar om terug te keren op het niveau van voor de bankencrisis, de EU zeven. En herstel uit de coronacrisis duurt in de EU naar schatting negen maanden, in Amerika zes. Op de achtergrond groeit China maar door en die communistische dictatuur toont zich met de dag concurrerender. De EU begint steeds meer af te haken en dreigt te degraderen uit de economische en daarmee ook uit de politieke eredivisie.

Extreme verschillen

Maar dat is niet het hele verhaal. De verschillen in de EU zijn namelijk extreem. Het armste EU-land Bulgarije is vier keer zo arm als de armste Amerikaanse staat, Mississippi. Tegelijkertijd heeft EU-lid Luxemburg het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking ter wereld. Dit grote verschil is in de EU op alle vlakken zichtbaar.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.