Premium Lock Bitcoin verbieden is kansloze missie

11 juni 2021Leestijd: 2 minuten
De koers van bitcoin staat onder druk. Foto: ANP

De oproep van Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, om de bitcoin en alle andere cryptomunten te verbieden, is een kansloze missie, schrijft Nicolette van den Hout.

‘Nederland moet nu de bitcoin in de ban doen,’ schrijft de CPB-directeur in zijn maandelijkse essay in Het Financieele Dagblad. Volgens hem is dat noodzakelijk om de schadelijke gevolgen van cryptomunten in te dammen. Daarbij doelt hij op fraude, crimineel gebruik, gokverslaving, financiële instabiliteit en energieverspilling.

Lees ook dit omslagverhaal: Cryptovaluta: hype of hoop?

Of je nu ‘voor’ of ‘tegen’ cryptomunten bent, het is de vraag hoe haalbaar de oproep van Hasekamp is. Cryptomunten hebben een internationaal karakter, worden via computers gemaakt en opgeslagen op de zogenoemde blockchain – een onlinegrootboek.

Doordat deze wereld zich volledig online afspeelt, is een cryptomunt moeilijk te verbieden. Online gokken was tot voor kort ook verboden in Nederland – ook door het gevaar van gokverslaving – maar gebeurde toch. Vanuit Nederland surfen naar een buitenlands internetadres is zo gepiept. Misschien zal een verbod sommigen afschrikken om crypto’s te kopen, maar er zullen er ook genoeg zijn die dat gewoon blijven doen. Het geloof in een nieuw geldsysteem en de drang om snel geld te verdienen, is groot.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw