Premium Lock Orbán bewijst nut veto door EU-verklaring Israël te blokkeren

19 mei 2021Leestijd: 4 minuten
Hongaarse premier Orbán en EU-buitenlandvertegenwoordiger Borrell. Foto: ANP.

Duitsland, Frankrijk en Nederland willen af van het veto dat EU-landen genieten over kwesties buiten de EU. Zo bestaat grote frustratie over een veto dat de Hongaarse premier Viktor Orbán dinsdag uitsprak. Hij verwees daarmee een EU-verklaring over de aanval van Hamas op Israël naar de prullenbak. Maar veto is juist een nuttig instrument, schrijft Jelte Wiersma.

Bijna iedereen in de EU is weer boos op de Hongaarse regering. Israël-supporter Viktor Orbán liet zijn minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijártó een veto uitspreken over een EU-verklaring over de Hamas-aanval op Israël.

In de verklaring die was opgesteld door de Hoge Buitenlandvertegenwoordiger, de Spanjaard Josep Borrell (PSOE), roept de EU op tot een staakt-het-vuren en onderhandelingen, noemt Hamas een terroristische groepering en meldt dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen. Ook staat er dat Israël ‘proportioneel’ moet reageren. En dat de hoge aantal civiele doden aan beide zijden ‘onacceptabel’ is.

Szijártó zei dat hij in het algemeen een probleem heeft met dit soort EU-verklaringen want ze zijn ‘vaak eenzijdig’ en ‘helpen niet’. Borrell zei niets te snappen van deze redenering en de frustratie in nationale hoofdsteden van EU-landen is groot. Alle andere 26-landen steunden de verklaring. De langjarige roep om het veto in deze kwesties af te schaffen, werd meteen weer luider.

Kleintjes worden beschermd door veto

Wat iemand inhoudelijk ook vindt over de gevetode EU-verklaring over de Hamas-aanval op Israël, dat dit vetorecht bestaat is nuttig.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw