Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Tweede Kamer, ga je werk doen en help Tjeenk Willink

20 april 2021Leestijd: 4 minuten

Na de wittebroodsweken moet de Tweede Kamer het vizier op de kabinetsformatie richten. Het voorbereidende werk van Herman Tjeenk Willink kan niet weken duren. De fractievoorzitters moeten het heft in handen nemen, schrijft Carla Joosten. Ze kunnen dan meteen bewijzen dat ze het menen met die alom bepleite nieuwe politieke bestuurscultuur.

Herman Tjeenk Willink fietste vanochtend even na achten in een stralende zon naar het Binnenhof. Niks appeltje of hoodie. Gewoon een heer op een rijwiel. De vastbeslotenheid straalde ervan af. Dit land in crisis heeft zo spoedig mogelijk een volwaardige regering nodig.

Lees ook dit commentaar van Carla Joosten terug: Na verkennersdebacle graag strakke formatie

Het blijft een gek idee dat er net 150 Kamerleden zijn gekozen en dat deze eenzame fietser het land uit het slop moet trekken. De kabinetsformatie? ‘O, daar heb ik nou even geen zicht op,’ zei premier Mark Rutte (VVD) vorige week tegen de NOS-verslaggevers van Rondje Binnenhof (zie de video hieronder).

Nee, Rutte was druk met corona. Ook andere kopstukken wekten niet de indruk zich iets van de formatie aan te trekken. Sigrid Kaag (D66) was in beslag genomen door iets anders. Ze kreeg in haar korte nieuwe leiderschapscarrière al te maken met de tweede seksueel getinte affaire in haar partij.

Tekst loopt door onder de video:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Schaduw van Pieter Omtzigt hangt over de kabinetsformatie

Wopke Hoekstra (CDA) werkt aan een voorjaarsnota met demissionaire status en mokt dat het CDA niet aan zet is. Intussen vraagt hij zich af wat hij aan moet met CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, wiens schaduw over deze hele kabinetsformatie hangt en wiens pleidooi voor een hernieuwd sociaal contract tussen overheid en burger het motto van het nieuwe kabinet moet worden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.