Onno Aerden

Geachte Sigrid Kaag, aanpak Sidney Smeets kon sneller

17 april 2021

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan D66-voorvrouw Sigrid Kaag. Nieuw leiderschap bestaat niet alleen uit mooie woorden, soms is ook ferm handelen vereist.

Uiteindelijk was het Sidney Smeets zelf die afgelopen donderdag 15 april opstapte als kersvers Tweede Kamerlid van uw partij. Hij was ‘erg geschrokken’ van de stroom Twitterberichten van mannen die, deels nog minderjarig, in de afgelopen jaren door Smeets online zijn benaderd met seksueel getinte voorstellen.

U had eerder een blinde vlek voor het verwerpelijke gedrag van Smeets

U zei dat u ‘een aantal indringende gesprekken’ hebt gevoerd met Smeets, onderdeel van een ‘onderzoek’ van uw partij naar grensoverschrijdend gedrag. Het is het tweede onderzoek in korte tijd, eind vorig jaar is een onderzoek ingesteld naar grensoverschrijdende handelingen van een prominent lid annex politieke talentenscout van uw partij.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

De kritiek die inmiddels aanzwelt, betreft niet uw ferme, duidelijke boodschap van deze week (‘het besluit was onvermijdelijk’, ‘wij laten als partij zien hoe serieus wij dit soort kwesties nemen’). Maar wél de blinde vlek die u eerder had voor het verwerpelijke gedrag van Smeets. De jongemannen die eerder naar buiten traden, zoeken inmiddels de pers op om hun ongemak over die blinde vlek te delen: ‘Ik kreeg het gevoel dat ze het op de lange baan schoven.’

Het is ook raar: eind maart was in uw partij al officieel bekend dat Smeets ongewenst contact had met jonge homojongens. Er was een klachtenmail van een Amsterdamse partijbestuurder, er waren telefonades binnen de partij. En al veel eerder zoemden onlineberichten rond over Smeets’ gedrag – al eind vorig jaar, op Twitter. In maart braken de dijken door: meer dan tien slachtoffers deelden hun ervaringen, opnieuw via Twitter. Columnist Jan Dijkgraaf wijdde er op 19 maart een stevige column aan – ik neem aan dat uw communicatiemensen zulke geluiden oppikken.

Eind februari werd de ‘cultuur’ binnen D66 al bekritiseerd

Tegelijkertijd had een onderzoeksbureau naar aanleiding van de vorige affaire eind februari al de ‘cultuur’ binnen D66 bekritiseerd: misstanden, machtsmisbruik, geen goede klachtenregeling, geen onafhankelijk meldpunt.

Alle aanleiding om meteen te schakelen, zou je zeggen.

Maar het duurde tot afgelopen woensdag voordat het onderzoek werd opgetuigd en koud een dag later stapte Smeets op. Overigens met het meest bleke excuus denkbaar: hij was geschrokken, maar had zich ‘naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden’. Excuses aan de slachtoffers bleven achterwege.

Lees meer over het gedrag van het Kamerlid op sociale media: Opnieuw #MeToo-onderzoek bij D66, nu vanwege Kamerlid Smeets

U beroemt zich op ‘nieuw leiderschap’. Dat betreft ook uw eigen organisatie. U vertelde na de kwestie van vorig jaar – die ook eindeloos onder het tapijt bleek te zijn geschoven – stoer dat integriteit van medewerkers en Kamerleden speerpunt werd: ‘In onze partij is geen enkele ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. Wanneer daar sprake van zou zijn, past maar één weg: stevig ingrijpen.’

Het talmen met onderzoek en het maandenlang niet serieus nemen van duidelijke signalen rond deze nieuwe onfrisse kwestie duiden erop dat het lek nog niet boven is – nieuw leiderschap bestaat niet alleen uit mooie woorden achteraf, soms is ferme actie vereist.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.