Premium Lock Rutte en zijn diplomaten in de EU: veel lawaai, veel nederlagen

26 maart 2021Leestijd: 5 minuten
Rutte in december bij een EU-top in Brussel. Foto: AFP.

Nederland mist in de Europese Unie de brede rug van het Verenigd Koninkrijk waarachter het zich graag verschool. Demissionair premier Mark Rutte (VVD) probeert als zelfbenoemde derde machtigste speler van de Unie met veel bombarie de ontwikkelingen naar zijn hand te zetten, maar lijdt telkens kostbare nederlagen, schrijft Jelte Wiersma.

Het Verenigd Koninkrijk zag als EU-lid kleinere landen nauwelijks staan. Daardoor verzuimden Britse regeringen geregeld om blokkerende minderheden te vormen en zo onzinnige EU-centralisering te voorkomen. Tot Den Haag is dit ook doorgedrongen. Rutte III probeert telkens clubjes van gelijkgestemde landen te vormen om Duitsland en Frankrijk te temmen.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Wild om zich heen slaande EU gevaar voor Nederland

De Hanzeliga met Zweden, Denemarken, Finland, Estland, Letland, Litouwen en Ierland streeft naar een economisch liberale Unie waarin landen zelf prudent begrotingsbeleid moeten voeren. Van transfers kan geen sprake zijn. De Hanze wordt wel ‘Rutte en de zeven dwergen’ genoemd.

Dan is er nog het clubje van de zogeheten zuinige vier: Nederland, Zweden, Denemarken en Oostenrijk. Ook dit clubje is gericht op het voorkomen van meer transfers, het handhaven van de begrotingsregels en het benadrukken van de eigen verantwoordelijkheid.

Het resultaat? De EU-begroting wordt hoger. Met het coronaherstelfonds komen 750 miljard euro aan nieuwe transfers in beweging en de begrotingsregels zijn inmiddels niet alleen officieus, maar ook officieel overboord gegooid. Nederland en de leden van de Hanzeliga en de zuinige vier wilden dit niet, toch gebeurt het.

Nog twee clubjes

Voorafgaand aan de EU-top van donderdag was er de lancering van opnieuw twee ad-hoc-clubjes. Met Oostenrijk, Tsjechië, Zweden, Denemarken, Finland, Estland, Letland, Litouwen, Ierland en Slowakije werd als bijdrage aan de ‘Conferentie over de toekomst van Europa’ een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Deze conferentie op initiatief van de Franse president Emmanuel Macron is een tweejarige babbelbox met de burgers, waaruit conclusies moeten volgen over de EU-koers. De elf kleintjes willen dat landen zich aan de regels houden, net als de EU-instituties. Maar dat gebeurt toch niet. Regels zijn alleen iets waard als de grote landen ze dragen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw