Jelte Wiersma Premium Corner

Wild om zich heen slaande EU gevaar voor Nederland

24 maart 2021

Merkel, Macron en Draghi willen een EU-exportverbod voor corona-vaccins. Dit is een voorbode voor een Europese Unie zoals Frankrijk die graag ziet: het Europees continent afkoppelen van de liberale, Engelstalige wereld. Een rampscenario voor Nederland, schrijft Jelte Wiersma.

Donderdag vergaderen de 27 EU-regeringsleiders met elkaar via video. De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) en de Italiaanse premier Mario Draghi (onafhankelijk) wilden al een verbod op de export van corona-vaccins, de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) lijkt zich bij hen te voegen.

Frankrijk en Italië zijn altijd dol op protectionisme, in Duitsland is de CDU in paniek. In september zijn parlementsverkiezingen en de CDU daalt in de peilingen. Na aanvankelijk adequaat optreden door Merkel, is het vaccinatieprogramma in Duitsland een puinhoop. Mede door het gebrek aan voldoende vaccins wegens het falende inkoopprogramma van de Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU).

Bij Von der Leyen ging het mis

Hoe anders is het beeld in het Verenigd Koninkrijk. Daar is inmiddels bijna de helft van de bevolking ingeënt en wordt een recordaantal van bijna een miljoen burgers per dag gevaccineerd. De regering van premier Boris Johnson (Conservative) handelde slagvaardiger bij de inkoop van vaccins dan Von der Leyen. Ook de Verenigde Staten scoren met een kwart gevaccineerden beter dan de EU-landen die gemiddeld rond de 10 procent zitten.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.