Pluim voor politie, hulpvaardige burgers en GeenStijl: rust na rellen

27 januari 2021Leestijd: 2 minuten
Tijdens rellen van afgelopen maandag had de Primera-winkel van Maaike forse schade opgelopen. GeenStijl heeft een crowdfunding-actie voor de eigenaar gehouden. De actie heeft meer dan €73.000,- opgeleverd. Foto: ANP.

Dat het dinsdagavond na de eerdere grootschalige rellen rustig bleef tijdens de avondklok, is een pluim waard aan de politie. Maar ook burgers en de website GeenStijl leverden een positieve bijdrage, vindt Gerlof Leistra.

Door massale aanwezigheid op straat en het aanspreken van potentiële relschoppers, wist de politie dinsdagavond vrijwel overal de rust te bewaren. In Amsterdam-Osdorp trad de Mobiele Eenheid meteen op toen er rellen dreigden uit te breken. Even in linie door de straten, en de overlastgevers renden alle kanten op.

Signaal aan relschoppers was duidelijk

Na eerdere avonden vol extreem geweld tegen de politie en met grootschalige vernielingen en plunderingen stond de politie dinsdag op scherp. Het signaal was duidelijk: wie het toch in zijn hoofd zou halen om te gaan rellen, wachtten harde klappen en arrestatie. In de vooravond werden onder meer in Rotterdam groepen jongeren aangesproken en naar huis gestuurd.

Het tv-programma Opsporing Verzocht toonde beelden van gezochte relschoppers. Nog tijdens de uitzending stroomden de tips binnen. Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid kondigde snelrecht aan. Begin februari dienen de eerste zittingen tegen aangehouden relschoppers die worden verdacht van openlijke geweldpleging tegen de politie, vernieling en plundering.

Harde kern MVV schrikt relschoppers af

Intussen hielpen burgers met het opruimen van onder meer vernielde bushokjes en winkels. Jongerenwerkers, moskeebesturen en ouders spraken met relpubers. Onder meer in Maastricht ging de harde kern van de plaatselijke profclub MVV de straat op om relschoppers af te schrikken: poten af van onze stad! Na overleg met de politie hielden de normaal agressieve hooligans zich keurig aan de avondklok.

De vaak provocerende website GeenStijl organiseerde met succes een crowdfundactie voor een getroffen winkelier in Den Bosch wier zaak maandagavond kort en klein was geslagen. De actie is inmiddels al goed voor een ton.

Corona-chef Willem Woelders van de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie toonde zich gisteravond terecht ‘relatief tevreden’ over de herstelde rust. Die was het resultaat van een gemeenschappelijke inspanning van politie en burgers: samen tegen corona-geweld.