Jeroen van Wensen Premium Corner

Nationaal Groeifonds is belediging voor ambtenaren

07 september 2020Leestijd: 2 minuten

De komende vijf jaar financiert het Nationaal Groeifonds voor 20 miljard euro aan projecten op het gebied van onderwijs, innovatie en infrastructuur.  Dat klinkt als een klok, schrijft Jeroen van Wensen, maar het fonds is vooral een belediging van de ambtenaren op de ministeries van Onderwijs, Infrastructuur en Economische zaken.

Het kabinet doet er goed aan om de komende vijf jaar 20 miljard euro extra te investeren in onderwijs, innovatie en infrastructuur. Zeker op dit moment, doordat het op de korte termijn de economie aan de praat houdt. Op de langere termijn zorgt het ervoor dat Nederland  de meest concurrerende economie van Europa blijft.

Afbeelding: Zo werkt het fonds

Groeifonds

Maar de vraag die knaagt: waarom verlopen die investeringen via het Nationaal Groeifonds, en niet gewoon via de begrotingen van de desbetreffende ministeries? Vorige investeringsfondsen van de overheid, zoals het Spaarfonds AOW en structuurfonds FES, draaiden uit op een sof. Wie de kabinetsplannen bekijkt, ziet dat het gevaar op een volgende sof loert.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.