Marijn Jongsma Premium Corner

Modewoord ‘purpose’ krijgt juridisch staartje

29 september 2020

Het begon als een pr-modewoord voor het maatschappelijke doel van ondernemingen, maar de term purpose schuift steeds meer op naar een wettelijke verplichting. De discussie erover is illustratief voor de negatieve manier waarop er vaak naar het bedrijfsleven wordt gekeken, schrijft Marijn Jongsma.

In mei pleitte een aantal hoogleraren ondernemingsrecht voor een aanpassing van de wet, zodat bedrijven zich gaan gedragen als ‘verantwoordelijke vennootschap’. Kern van hun betoog: ondernemingen sturen te veel op aandeelhouderswaarde en verliezen de bredere belangen uit het oog. Purpose zou in de statuten van de vennootschap moeten worden opgenomen.

Lees meer van Marijn Jongsma: Corona hoeft economie niet blijvend te schaden

De maatschappelijke rol van ondernemingen

Regeringspartijen CDA en D66 borduren hierop voort en willen dat het kabinet de mogelijkheden voor een ‘goed gedrag’-norm onderzoekt. ‘We willen kijken of we de brede belangenafweging beter in de wet kunnen borgen,’ aldus D66-Kamerlid Joost Sneller in Het Financieele Dagblad.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.