Premium Lock Hulde, de Gouden Koets is straks elke dag te zien

09 september 2020Leestijd: 3 minuten

De Gouden Koets, met het veelbesproken paneel Hulde der Koloniën, wordt tot nader order een museumstuk. Dat is best een charmante oplossing, schrijft Joppe Gloerich.

Het Glazen Huis van de 3FM-goededoelenshow Serious Request bestaat al een tijdje niet meer, maar maatschappelijk betrokken voyeuristen kunnen volgend jaar terecht op de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Van juni tot november zal daar, in een glazen behuizing, de gerenoveerde Gouden Koets worden tentoongesteld.

Dichter bij de oorsprong dan ooit

Wat er na 2021 met de gala-berline van het Koninklijk Huis gebeurt, is nog niet bekendgemaakt, maar zeker is dat ze volgend jaar opnieuw niet meerijdt tijdens Prinsjesdag. Dat is niet los te zien van het feit dat het de laatste jaren bij de Glazen Koets vooral ging over de afbeelding op een van de zijpanelen. De schildering Hulde der Koloniën toont onder anderen enkele bewoners van de toenmalige koloniën die knielen voor een figuur die een Nederlandse maagd voorstelt.

Het paneel Hulde der Koloniën

Over een toekomst waarin de Gouden Koets een museumstuk is, valt heel wat te zeggen. Een negatieve uitleg zou kunnen zijn: weer een voorbeeld van cultureel erfgoed dat het veld moet ruimen. Maar dat is nu dus juist niet het geval. De Gouden Koets verdwijnt niet. Zolang ze in een museum staat, is ze zelfs elke dag te bewonderen, in het volle licht, in plaats van alleen tijdens een jaarlijks ritje over een drukke Haagse route op een dinsdag in september.

In het museum is bovendien alle gelegenheid om herkomst en symboliek van het paneel uit te leggen, en daar wordt iedereen wijzer van. Een door sommige Nederlanders als pijnlijk ervaren object tentoonstellen en van context voorzien, is alleszins wenselijker dan het verwijderen – een lot dat sommige andere voorwerpen en termen beschoren is.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw