Joppe Gloerich Premium Corner

Natuurlijk was het geen eeuw van zuiver goud

13 september 2019

Het Amsterdam Museum vervangt de term ‘Gouden Eeuw’ door ‘zeventiende eeuw’. Inderdaad, niet alles wat destijds gebeurde was even schitterend, maar op de redenering van het museum valt van alles af te dingen, schrijft Joppe Gloerich.

Heel uitzonderlijk zijn culturele instellingen die naamswijzigingen doorvoeren omwille van ‘inclusiviteit’ niet meer. Dat het Amsterdam Museum de term Gouden Eeuw in de ban doet omdat dat begrip de betreffende periode ‘slechts vanuit het perspectief van de machthebbers beziet’ is dan ook niet verrassend. Het museum mag uiteraard zijn eigen vocabulaire kiezen, maar dat neemt niet weg dat het besluit een allesbehalve doortimmerde indruk maakt.

Vanaf 30 september is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling Hollandse Meesters Her-zien te bezichtigen. Meer informatie >>

Zo zou je kunnen inbrengen dat de periode die zo’n driehonderdvijftig jaar geleden eindigde, alleen volgens de christelijke jaartelling de ‘zeventiende eeuw’ is. In de islam, grootste religie in bijvoorbeeld het toenmalige Nederlands-Indië, geldt een heel andere kalender, beginnend bij Mohammeds verhuizing naar Mekka in 638 (na Christus’ geboorte). Wie elke vorm van etnocentrisme wil uitbannen, houdt weinig woorden over.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.