Jelte Wiersma Premium Corner

Niks mis met saboteren van stemming over hoger loon zorg

16 augustus 2020Leestijd: 3 minuten

Net als de oppositie in de Tweede Kamer vinden nu ook de vier regeringspartijen dat het strategisch vertrek van Kamerleden om een stemming te saboteren, niet deugt. Eigenaardig. Dat de Kamerleden van de coalitie woensdag vóór de stemming wegliepen en zo een door hen ongewenste loonstijging voor zorgpersoneel voorkwamen, is legale machtspolitiek, schrijft Jelte Wiersma. Ze gebruikten gewoon de macht die de kiezer en de Kamerregels ze geeft.

Geert Wilders speelde het slim. Hij diende woensdag tijdens het coronadebat een motie in waarin hij stelde dat zorgpersoneel structureel fors meer moet gaan verdienen. In de wetenschap dat veel Kamerleden van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU afwezig waren, vroeg Wilders een hoofdelijke stemming aan. De regeringspartijen konden ook tellen en zagen dat de motie-Wilders met steun van de andere oppositiepartijen een meerderheid zou halen.

Lees dit commentaar van Carla Joosten over het Kamerdebat terug: Het is afgelopen met de politieke coronavrede

Daarop zorgden de regeringspartijen ervoor dat 33 Kamerleden uit hun gelederen wegbleven uit de Tweede Kamer. Daardoor werd een hoofdelijke stemming onmogelijk. Om te kunnen stemmen, moeten minimaal 76 van de 150 Kamerleden aanwezig zijn. Door het vertrek van Kamerleden van de coalitie werd dat niet gehaald. Wilders was slim, de regeringspartijen waren net iets slimmer.

De regeringspartijen gebruikten simpelweg de macht die kiezer en Kamerregels ze geven. Net zoals Wilders met zijn slimmigheid de macht gebruikt die kiezers en Kamerregels hem geven.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.