Premium Lock Niks mis met saboteren van stemming over hoger loon zorg

16 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
Geert Wilders (rechts) overlegt met Rob Jetten in de Tweede Kamer. Foto: ANP.

Net als de oppositie in de Tweede Kamer vinden nu ook de vier regeringspartijen dat het strategisch vertrek van Kamerleden om een stemming te saboteren, niet deugt. Eigenaardig. Dat de Kamerleden van de coalitie woensdag vóór de stemming wegliepen en zo een door hen ongewenste loonstijging voor zorgpersoneel voorkwamen, is legale machtspolitiek, schrijft Jelte Wiersma. Ze gebruikten gewoon de macht die de kiezer en de Kamerregels ze geeft.

Geert Wilders speelde het slim. Hij diende woensdag tijdens het coronadebat een motie in waarin hij stelde dat zorgpersoneel structureel fors meer moet gaan verdienen. In de wetenschap dat veel Kamerleden van de regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU afwezig waren, vroeg Wilders een hoofdelijke stemming aan. De regeringspartijen konden ook tellen en zagen dat de motie-Wilders met steun van de andere oppositiepartijen een meerderheid zou halen.

Lees dit commentaar van Carla Joosten over het Kamerdebat terug: Het is afgelopen met de politieke coronavrede

Daarop zorgden de regeringspartijen ervoor dat 33 Kamerleden uit hun gelederen wegbleven uit de Tweede Kamer. Daardoor werd een hoofdelijke stemming onmogelijk. Om te kunnen stemmen, moeten minimaal 76 van de 150 Kamerleden aanwezig zijn. Door het vertrek van Kamerleden van de coalitie werd dat niet gehaald. Wilders was slim, de regeringspartijen waren net iets slimmer.

De regeringspartijen gebruikten simpelweg de macht die kiezer en Kamerregels ze geven. Net zoals Wilders met zijn slimmigheid de macht gebruikt die kiezers en Kamerregels hem geven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw