Heerlijk wentelen in het eigen gelijk: het FVD Journaal

13 juli 2020Leestijd: 3 minuten
Thierry Baudet en Theo Hiddema bij het FVD Journaal. Foto: Screenshot YouTube.

Forum voor Democratie heeft een eigen journaal. Handig om de eigen achterban te mobiliseren. Maar als allerlei organisaties zich zelfgenoegzaam in een eigen zuiltje terugtrekken, verschraalt het publieke debat, schrijft Gerry van der List.

De verzuiling is terug van nooit helemaal weggeweest. Allerlei bevolkingsgroepen trekken zich terug in hun vertrouwde omgeving en richten organisaties op om de eigen belangen te verdedigen. Zo willen nu twee moslimomroepen toegang tot het publieke bestel.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

In sommige kringen heeft de publieke omroep zelfs min of meer afgedaan als forum voor het uitdragen van de eigen levens- en maatschappijbeschouwing. Dit geldt in zekere mate voor de Black Lives Matter-beweging, waarvan vertegenwoordigers weigerden mee te doen aan een NPO-debat over racisme. Zij preken liever voor eigen parochie.

Thierry Baudet hecht veel waarde aan het FVD Journaal

Thierry Baudet heeft ook geen goed woord over voor de publieke omroep. Het ‘saneren’ van de NPO is een van de doelstellingen van zijn Forum voor Democratie. Hij lijkt sowieso de opvatting te huldigen dat media die zich niet expliciet ten faveure van zijn renaissancevloot uitspreken, als tegenstander moeten worden beschouwd. Zelfs in GeenStijl en ThePostOnline ziet hij steunpilaren van het partijkartel, wat toch niet echt een billijke kijk op deze dwarse, eigenwijze websites mag worden genoemd.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gelukkig heeft Baudet zijn eigen journaal. Dit past in zijn streven een zuil te vormen van waaruit hij zijn pijlen kan richten op alle domoren die zijn grote gelijk niet inzien. Hij hecht veel waarde aan het FVD Journaal. Toen er onlangs een debat in de Tweede Kamer werd gehouden over de toekomst van de Europese Unie, was de fractievoorzitter van Forum voor Democratie afwezig omdat hij een uitzending van zijn digitale talkshow over dit hem zo nauw aan het hart liggende onderwerp moest opnemen. Dit zegt iets over de parlementaire inzet van de partij.

De Grote Roerganger krijgt geen enkele kritische vraag

Het FVD Journaal is een handig instrument om de eigen achterban te mobiliseren. Het is soms ook best aardig. De laatste uitzending voor het zomerreces bevatte bijvoorbeeld grappige filmpjes over erg domme Kamerleden van andere partijen en over het erg slimme FVD-Kamerlid Theo Hiddema. Het programma wordt gepresenteerd door tamelijk mediagenieke jongelingen die aan de lippen hangen van de Grote Roerganger.

Baudet geniet, dat is duidelijk. Hij kan zich heerlijk wentelen in het eigen gelijk zonder dat hem een strobreed in de weg wordt gelegd. Hier krijgt hij niet de kritische vragen die ze bij die vervloekte publieke omroep steeds stellen. Hier hoeft hij niet te vrezen voor de tegenwerpingen die hem, allesbehalve een gehaaide debater, in het parlement steeds van zijn stuk brengen.

Het onder vuur nemen van andersdenkenden maakt een sterke indruk

Het FVD Journaal is een onderdeel van wat in zekere zin een succesverhaal kan worden genoemd. Forum is nu de grootste ledenpartij, wat zonder meer een bijzondere prestatie mag worden genoemd. Het uit de eigen schuttersputjes onder vuur nemen van andersdenkenden maakt een sterke, strijdlustige indruk, die in het bijzonder verongelijkte jongeren aanspreekt.

Maar in de politiek bereik je toch het meest door af en toe de hand te reiken naar partijen die het niet helemaal, of zelfs helemaal niet, met je eens zijn. Als allerlei organisaties zich zelfgenoegzaam in een eigen zuiltje terugtrekken en nauwelijks de moeite nemen een serieuze verbale confrontatie in het parlement of in relatief neutrale media aan te gaan, verschraalt het publieke debat.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."