Interview Premium Corner

Thierry Baudet, 10 jaar later: ‘Mijn trots is offensief’

23 juni 2020Leestijd: 9 minuten

Tien jaar na zijn eerste echte ­interview (in EW) blikt Thierry Baudet (37) terug op hoogte- en ­dieptepunten, en kijkt hij tien jaar vooruit. ‘We moeten de ­morele gesel van links ­afschudden.’

Het is Thierry Baudets (37) eigen idee. ‘Precies tien jaar geleden heeft EW mij als eerste geïnterviewd. Nog een keer doen? Zelfde auteur, zelfde locatie?’

Thierry Baudet in de OBA in 2010 (foto: Marco Bakker)

In 2010 was EW het eerste medium dat Thierry Baudet interviewde. Drie opvallende citaten:

1 ‘Progressief betekent dat je voor vooruitgang bent. Dat is ­iedereen. Ook het conservatisme is dus voor vooruitgang.’

2 ‘Voor een Europese federatie is een Europese natie nodig. Dat is in mijn ogen een illusie.’

3 ‘Multiculturalisme is prachtig, maar moeilijk verenigbaar met de gemeenschapsgedachte.’

 

Lees hier het hele interview:

‘Het debat kan wel wat frisheid gebruiken’

Er is een tweede aanleiding: de publicatie, bij zijn eigen uitgeverij, van zijn boek ­Politiek van het gezond verstand, dat hij op 27 juni aanbiedt aan Hans Wiegel. Hij verwacht de eerste 5.000 exemplaren al online te verkopen, voordat de tweede druk naar de boekwinkel zal gaan.

Naast die eigen uitgeverij heeft Forum voor Democratie, in 2016 opgericht door Thierry Baudet, een eigen videokanaal op internet. Half juni verscheen de eerste FVD-krant. Zijn partij – Baudet spreekt zelf over ‘beweging’ of ‘movement’ – is in vier jaar tijd uitgegroeid tot de grootste van Nederland, met 45.000 volwassen en 6.000 jeugdleden.

Het interview met Baudet in 2010 was in de hoofdvestiging van de OBA, de Amsterdamse bibliotheek, aan het Westerdok. Deze zondag is de bieb, normaal zeven dagen per week open, gesloten. Corona leidde tot beperking van de openingstijden. De afspraak is nu in de tamelijk uitgestorven Sky Lounge in DoubleTree Hotel, pal naast de OBA.

‘Je moet een flinke steen in de vijver gooien’

EW Tien jaar terug sprak u in EW de ambitie uit om een ‘publieke intellectueel’ te zijn. Maar u bent volgens mij meer een politieke provocateur geworden.

Thierry Baudet: ‘Ja. Hoewel velen bij het woord “provocateur” natuurlijk denken aan iemand die niet serieus wil zijn. En ik ben wel heel serieus, ook serieuzer geworden. Maar dat speelse probeer ik niet te verliezen. “Provocateur” klinkt eigenlijk net lullig. Ik heb in een korte periode de grootste politieke beweging van deze tijd opgezet. Dat is best serieus. Wat wel klopt aan de term, is dat ik door deze drie jaar ook sceptischer ben geworden over de zeteltjespolitiek. Je moet een flinke steen in de vijver gooien om de politieke olietanker de andere kant op te krijgen. Als je een beetje rechts van het midden gaat zitten, gaat er helemaal niks gebeuren.’

Lees ook dit omslagverhaal: De 100 van Thierry Baudetelsevier Weekblad Cover editie 13 2019

EW Wat gebeurt er dan als u die steen niet in de vijver gooit?

Baudet: ‘Dan zullen wij ons land op alle fronten kwijtraken. Dan worden we een soort Libanon, of Zuid-Afrika. Een staat die niks meer zelf beslist, waarin het gewone leven onbetaalbaar is door alle energieplannen, waarin de bevolking niets meer te zeggen heeft omdat alles supranationaal wordt geritseld, waarin de taal, de eigenheid en de identiteit verdwijnen. En dan gaat de immigratie ook maar door. De partijen waarvan ik ooit dacht dat het bondgenoten waren, CDA en VVD, zitten tot hun nek in deze projecten. Dat was een teleurstelling. Ze zijn gewoon vóór de EU, vóór immigratie, vóór die klimaattransitie – hun verkiezingsbeloftes ten spijt. Dat maakt het tot een veel groter gevecht dan ik eerder dacht. Er moet daarom flink aan het roer worden getrokken en ik ben op zoek naar waar die hendel nou toch zit.’

‘We worden geregeerd door de ideologie van GroenLinks’

EW Maar in onze politieke constellatie kun je het roer nooit helemaal om krijgen. In Brabant moet FVD toch concessies doen om te kunnen besturen?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.