Forum streeft CDA en PvdA voorbij als grootste ledenpartij

27 januari 2020Leestijd: 2 minuten
Voorman Thierry Baudet van Forum voor Democratie ligt de plannen van zijn partij toe tijdens een bijeenkomst met kiezers in het Kurhaus. ANP

Forum voor Democratie (FVD) is de partij met het grootste aantal leden van het land. Dat blijkt uit de cijfers die Elsevier Weekblad verzamelde.

De PvdA is de tweede grootste ledenpartij. Het CDA was decennialang de partij met het meeste aantal leden en staat op plek 3. De VVD, de grootste partij in de Tweede Kamer, staat op plek 9.

Interne strijd bij Forum

De groei van de partij van Thierry Baudet had plaats na de verkiezingen van Provinciale Staten die FVD in maart 2019 won. Maar ook na een wekenlange interne strijd, die uiteindelijk leidde tot een afsplitsing in de Eerste Kamer onder leiding van Henk Otten. Nieuwe leden lieten zich hierdoor blijkbaar niet afschrikken. Virtuele kiezers trouwens ook niet, zoals blijkt uit peilingen.

Uitgaven op Facebook

FVD voerde de afgelopen driekwart jaar flink campagne om meer leden binnen te halen en gaf alleen al aan advertenties op Facebook bijna 150.000 euro uit. Het CDA spendeerde in dezelfde periode bijna 65.000 euro op dit platform, waarvan een klein deel voor ledenwerving.

Roelof Bouwman vindt partijleden sukkels

De partij van Baudet ging in een jaar van ruim 30.000 leden naar 42.794 leden per 1 januari 2020. De PvdA telt 41.078 leden en het CDA 39.187.

Trend al jaren gaande

Klassieke ledenpartijen als CDA en PvdA leveren al jaren leden in. Die trend dateert van de jaren tachtig van de afgelopen eeuw.

Nooit eerder groeide een partij zo snel als Forum, zegt directeur Gerrit Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen van de Rijksuniversiteit Groningen deze week in Elsevier Weekblad. Het volledige artikel verschijnt later vandaag op de site.