Premium Lock Geld naar Zuiden, EU-belastingen en hogere EU-begroting: nee, nee, nee

27 mei 2020Leestijd: 3 minuten
Von der Leyen bij de presentatie van de begroting. Foto: EPA

De Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU) presenteerde, ingefluisterd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!), woensdag in het Europees Parlement een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvan 500 miljard euro aan giften voor Zuid-Europa. De overige 250 miljard euro wil Von der Leyen ophalen met de introductie van EU-leningen. Daarnaast wil zij de EU-begroting verhogen naar 1.100 miljard euro en dat financieren met de opbrengst uit in te voeren EU-belastingen. Het antwoord van premier Mark Rutte (VVD) hoort te zijn: nee, nee, nee, schrijft Jelte Wiersma.

Von der Leyen zei het goed, woensdag in het Europees Parlement. ‘Vandaag worden we geconfronteerd met ons eigen bepalende moment.’ Inderdaad, het worden bepalende maanden voor de 27 landen van de Europese Unie. Gaat Noord-Europa nóg meer geld geven aan het Zuiden om het daar te laten verspillen? Gaat de EU-begroting nog verder omhoog? En gaat de EU voor het eerst zelf belastingen heffen – op grote bedrijven, CO2 en plastic? Als het aan Von der Leyen ligt, is het antwoord: ja, ja, ja.

Deze machtscentralisatie moet worden gekeerd

Noord-Europees geld naar Zuid-Europa sturen is pervers. De staats- en privéschulden opgeteld zijn in Zuid-Europa lager dan in bijvoorbeeld Nederland. Zuid-Europese landen weigeren euro-afspraken na te komen, weigeren hun economieën te hervormen en zo de verdienkracht te vergroten. Zij weigeren alle belastingen te betalen en blijven lekker vroeg met pensioen gaan. Geen stuiver moet die kant op.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw