Premium Lock Nee, Mogherini: mondialisering is niet de oplossing, maar juist oorzaak pandemie

03 april 2020Leestijd: 4 minuten
Ex-Hoge Buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini in Brussel (november 2019). Foto: AFP.

Volgens voormalig EU-buitenlandchef Federica Mogherini bewijst de coronacrisis dat ‘de wereldgemeenschap’ bestaat én de oplossing biedt voor de pandemie. Dat is onjuist, schrijft Afshin Ellian: de crisis is juist veroorzaakt door de mondialisering en moet worden opgelost door natiestaten.

De wereld is ontwaakt in een oeroude strijd. De strijd om het leven. De mondialisering brengt het kosmopolitisme in verlegenheid. Onwaarheden en halve waarheden worden ten overstaan van miljarden mensen langzaam ontmanteld. In het coronatijdperk blijft weinig ruimte over voor de prietpraat van de kosmopolieten. Het coronavirus is ook dodelijk voor misverstanden, onwaarheden en wensdenken uit het verleden. Er is een interessante grens ontstaan: voor en na de coronacrisis. Het verleden verwijst hierbij naar de tijd voor de coronacrisis. Toch zijn sommige politieke ambtenaren hardleers.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Federica Mogherini, de voormalige hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de Europese Unie (EU) schreef vorige week naar aanleiding van de coronacrisis een opiniestuk dat ook in de Volkskrant is gepubliceerd. Mogherini is een kleurrijke Italiaanse Eurocommunist, nu socialist. Zij vond de politieke islam een belangrijke gesprekspartner voor het Westen. Zij was, samen met de regering van de Amerikaanse oud-president Barack Obama, de architect van de Iran-deal. De Iraanse staat gebruikte de financiële voordelen van dit nucleaire akkoord om eigen milities in het Midden-Oosten te versterken.

Mogherini en haar geestverwanten wilden en willen de nationale staten laten opgaan in een superstaat. Daarom meent zij: ‘De pandemie vertelt ons een paar dingen luid en duidelijk. Eén: de wereldgemeenschap bestaat.’

De wereldgemeenschap bestaat? Waar dan?

O, de wereldgemeenschap bestaat! Waar is die dan? Wat Mogherini vergeet, is dat deze pandemie juist bestaat door die zogeheten wereldgemeenschap. Het woord ‘wereldgemeenschap’ is overigens misleidend. Een gemeenschap voor of van de wereld heeft nooit bestaan. Hopelijk heeft Mogherini als Europees Commissaris niet de wereldgemeenschap, maar de Europese Unie (EU) en haar volkeren gediend.

Eigenlijk gaat het hier om mondialisering. Dat is een reëel begrip. En die globaliserende wereldgemeenschap van Mogherini, en vooral de despotische machthebbers in China en haar islamistische vrienden in Teheran, hebben de actuele pandemie veroorzaakt. Niet het coronavirus, wel de pandemie. Tot in maart dit jaar vlogen Iraanse en Chinese vliegtuigen naar Amsterdam, Rome, Berlijn en vele andere Europese steden. Mogherini zou eens in Lombardije aan artsen moeten vragen waar het coronavirus eigenlijk vandaan kwam.

Go national is dood, aldus de voormalige Europees Commissaris. Mogherini is schaamteloos en linkse media in Europa vormen een schild om de Mogherini’s van Europa. Dat komt doordat deze media kritiekloos zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw