Premium Lock Tbs moet allereerst de samenleving beveiligen

03 maart 2020Leestijd: 2 minuten
Politieagenten bij Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) de Kijvelanden in Poortugaal, waar twee tbsers zijn ontsnapt. Bij de ontsnapping werd een medewerkster gegijzeld, waarna de patienten vluchtten naar Ochten. Foto: ANP.

De ontsnapping van twee tbs-patiënten uit kliniek De Kijvelanden in Poortugaal afgelopen zondag roept voor de zoveelste keer vragen op over de beveiliging, schrijft Gerlof Leistra. De mannen beschikten over een mes, een vuurwapen en een mobieltje. In 2017 stak in dezelfde kliniek een patiënt met een schaar een 25-jarige medewerker dood. Hoe lek is het tbs-systeem dat de samenleving moet beveiligen?

Dankzij gijzeling van een medewerker wisten de 37-jarige Dennie M. en een 52-jarige mede-patiënt zondag te ontsnappen. De vanuit de kliniek bestelde taxi stond keurig op tijd klaar.

Onderweg schoten de twee op willekeurige mensen en na een achtervolging door de gealarmeerde politie is Dennie M. uiteindelijk bij het Gelderse Kesteren doodgeschoten.

Lees ook dit commentaar van Gerlof Leistra terug: Samenleving gaat boven individu bij tbs-onderzoek

Ontsnapte tbs’er had reputatie als lastpost

Dennie M. had een reputatie als lastpost in de tbs. In 2010 kreeg hij vier jaar gevangenisstraf en tbs wegens de ontvoering drie jaar eerder van een 15-jarige jongen in Scheveningen. Vervolgens deed hij in diverse klinieken alles om aan te tonen hoe lek de beveiliging was. In de Rooyse Wissel in Venray plaatste hij doodleuk tientallen filmpjes op YouTube, waarin hij liet zien hoe simpel hij binnen de muren over grote messen kon beschikken.

Lees verder onder de foto

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw