Robbert de Witt

Amerikanen denken heel anders over ‘incapabele’ Trump en zijn corona-aanpak

26 maart 2020

Een beetje meer oog voor de andere kant van Amerika, kan voorkomen dat Europeanen opnieuw compleet worden verrast als de Amerikaanse president Donald Trump in november opnieuw wint. Want voorlopig staan Amerikanen achter zijn aanpak van de coronacrisis. Ook Democraten, schrijft Robbert de Witt.

Terecht werd Trumps steunpakket om de gevolgen van de coronacrisis te bestrijden woensdagavond in het NOS journaal ‘historisch’ genoemd. Immers, 2 biljoen dollar is meer dan twee keer zoveel als president Barack Obama uitgaf om de kredietcrisis te bestrijden. Maar nog geen minuut later volgde een veel langer item om duidelijk te maken welke Amerikanen níet worden geholpen door de president. De half miljoen daklozen in de Verenigde Staten hebben er namelijk niets aan. Aan hen dacht Trump niet, zo maakte correspondent Arjen van der Horst duidelijk, maar wel aan zijn herverkiezing.

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Zulke berichtgeving is zacht gezegd nogal gekleurd. Trumps steunpakket is immers toch ook niet bedoeld om de daklozen aan een baan of huis te helpen, dus waarom zou je dit benadrukken, en niet verder ingaan op wat dit ongekende geldsmijterij precies gaat betekenen voor het land?

De NOS-correspondent sloot af met de misprijzende opmerking dat er nog altijd verwarrende berichten uit het Witte Huis komen.

De crisis is ‘totally under control’

Daarover kan natuurlijk ook geen misverstand bestaan, zo blijkt overduidelijk uit het compilatiefilmpje van Trumps uitlatingen over het coronavirus vanaf 22 januari. Toen zei Trump dat de Verenigde Staten het virus ‘totally under control’ hebben. Inmiddels lijkt het er sterk op dat vanaf volgende week Europa niet langer het epicentrum van de gezondheidscrisis zal zijn, maar Amerika. En in het filmpje is vervolgens te zien hoe Trump verklaart dat hij altijd al heeft gezegd dat het een pandemie zou worden, dat hij het altijd heel serieus heeft genomen.

Dat verbijsterende filmpje wordt ook in Nederland gretig gedeeld. Het is immers niets minder dan een nieuw bewijs van de ongeschiktheid van Donald Trump om het land te leiden, zo is de achterliggende gedachte.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Wens om Trump te zien verdwijnen, vertroebelt zicht

Zoals de afgelopen jaren steeds gebeurde, vertroebelt de wens in Europa om deze president te zien verdwijnen het zicht op wat er in de Verenigde Staten gebeurt.
Donald Trump pocht voortdurend over de inderdaad uitstekende staat van de Amerikaanse economie. En een sterke economie is een enorme troef om te worden herkozen. Dus wellicht zal een recessie Trumps kansen doen verschrompelen.
Of wie weet zakt Trump de komende weken, als het echt losgaat in Amerika, wel door het ijs als commander-in-crisis.

Het is allemaal speculeren. Voorlopig krijgt president Trump hogere waarderingscijfers dan op enig moment in zijn presidentschap. En, geven ook kranten en nieuwssites toe die meestal weinig op hebben met deze president, dat heeft hij te danken aan zijn optreden tijdens de coronacrisis.

Waardering groeit: 60 procent van Democraten steunt Trumps aanpak

Helemaal opvallend: onderzoeksbureau Gallup meldt dat ook onder niet-Republikeinen de waardering voor Trump groeit. Zo vindt 60 procent van de Democraten dat hij deze crisis goed aanpakt, tegen 94 procent van de Republikeinen.

Blijf in het spannende verkiezingsjaar op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in Washington en de Verenigde Staten:Meld u aan voor onze wekelijkse Amerika-nieuwsbrief>

Dat kan dus allemaal best veranderen, al was het maar omdat de Amerikanen ogenschijnlijk nog maar aan het begin van de uitbraak staan en zij zich tijdens crises aanvankelijk altijd achter hun leider scharen. Maar een beetje meer oog voor de andere kant van Amerika, kan voorkomen dat Europeanen opnieuw compleet worden verrast als Trump in november opnieuw wint.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.