Jelte Wiersma Premium Corner

Zege Kurz en Orbán: geen veerdienst Afrikanen meer

18 februari 2020Leestijd: 3 minuten

De EU-missie Sophia is dood en begraven, dankzij de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Goed nieuws, schrijft Jelte Wiersma. De missie is in 2015 door de Europese regeringsleiders ingesteld om mensensmokkel en wapenhandel op de Middellandse Zee voor Libië stil te leggen, maar het werd een veerdienst voor Afrikanen naar Europa.

De naïviteit van het gros van de regeringsleiders in de Europese Unie (EU) is soms grenzeloos. Maandag probeerden 25 van de 27 van hen Sophia te revitaliseren. De EU-missie is in 2015 ingesteld voor de kust van Libië. Dat land was in 2011 door de Britse premier David Cameron (Conservatieve Partij) en de Franse president Nicolas Sarkozy (UMP) in chaos gestort toen zij de moordzucht van dictator Muammar al-Khaddafi wilden stoppen. ‘Een shitshow’, zei toenmalig Amerikaans president Barack Obama (Democratische Partij).

In Libië strijden maffia, islamisten, militairen en anderen om de macht en zij financieren hun strijd met olie-export, oliesmokkel, wapen- en mensensmokkel. Sophia moest daar een einde aan maken, maar mensensmokkelaars stuurden bootjes met Afrikanen en ook wel Aziaten naar de patrouillerende Europese schepen. Onder het zeerecht konden de Europese schepen niet anders dan de mensen in nood aan boord nemen. Zij namen ze dan mee naar Europese havens. Zo zijn tienduizenden Afrikanen door Sophia naar Europa gebracht. Sophia werd een veerdienst.

Salvini legde Sophia in 2019 lam door havens te sluiten

Salvini maakt terecht einde aan EU-veerdienst voor Afrikanen, schreef Jelte Wiersma in april over Sophia

Sophia is in feite in 2019 al stilgelegd. De toenmalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) sloot alle Italiaanse havens voor Sophia-boten en voor schepen van niet-overheidsorganisaties die ook de rol van veerdienst vervulden. Maar Salvini stapte in 2019 uit de regering waarna een centrum-linkse regering van Democratische Partij en de Vijfsterrenbeweging aantrad, die ook sceptisch is over immigratie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.