Jeroen van Wensen Premium Corner

Pensioenakkoord blijkt met de dag onzinniger

03 januari 2020

Met de dag blijkt het in juni gesloten Pensioenakkoord onzinniger, schrijft Jeroen van Wensen. De werknemer schiet er niks mee op, terwijl vakbond en pensioenbestuurder de overgangsfase misbruiken voor eigen gewin.

Wat spreek je af om pensioenkortingen op korte termijn te voorkomen? Een overstap naar een pensioenstelsel waar kortingen veel vaker voorkomen. Dat is een slechte grap, én de basis van het nieuwe pensioenstelsel, dat in juni uit het pensioenakkoord kwam rollen.

Resultaten uit het verleden

Dat akkoord roept met de dag meer vragen op. Geldt het nieuwe stelsel alleen voor nieuw op te bouwen pensioenen, of ook voor reeds opgebouwde pensioenen? En hoort bij dat nieuwe stelsel ook een andere waardering van de toekomstig uit te keren pensioenen, ofwel kunnen pensioenfondsen met een andere rekenrente hun pensioenverplichtingen berekenen? Het kabinet vindt van niet, D66-minister Wouter Koolmees van Sociale zaken houdt daarom vast aan de systematiek om de – momenteel lage – marktrente te hanteren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.