Premium Lock Pensioenakkoord blijkt met de dag onzinniger

03 januari 2020Leestijd: 2 minuten
FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga (r) bij een demonstratie in Den Haag - ANP

Met de dag blijkt het in juni gesloten Pensioenakkoord onzinniger, schrijft Jeroen van Wensen. De werknemer schiet er niks mee op, terwijl vakbond en pensioenbestuurder de overgangsfase misbruiken voor eigen gewin.

Wat spreek je af om pensioenkortingen op korte termijn te voorkomen? Een overstap naar een pensioenstelsel waar kortingen veel vaker voorkomen. Dat is een slechte grap, én de basis van het nieuwe pensioenstelsel, dat in juni uit het pensioenakkoord kwam rollen.

Resultaten uit het verleden

Dat akkoord roept met de dag meer vragen op. Geldt het nieuwe stelsel alleen voor nieuw op te bouwen pensioenen, of ook voor reeds opgebouwde pensioenen? En hoort bij dat nieuwe stelsel ook een andere waardering van de toekomstig uit te keren pensioenen, ofwel kunnen pensioenfondsen met een andere rekenrente hun pensioenverplichtingen berekenen? Het kabinet vindt van niet, D66-minister Wouter Koolmees van Sociale zaken houdt daarom vast aan de systematiek om de – momenteel lage – marktrente te hanteren.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw