Premium Lock Salafisme: na jaren van ontkenning overheerst onmacht

13 september 2019Leestijd: 5 minuten
De salafistische As-Soennah moskee in Den Haag. Foto: ANP

Nederlandse politici ontkenden sinds begin deze eeuw jaren het gevaar van de extremistische islam, ondanks de vele waarschuwingen van Afshin Ellian en politica Ayaan Hirsi Ali. Inmiddels is ontkenning niet meer mogelijk en verkeert politiek Den Haag in een staat van pure onmacht.

In den beginne was er de staat van ontkenning. Zo is beweerd dat ‘de islam’ niet bestaat. Even later heette het dat het salafisme geen extreme islamitische uiting is. De ontkenningen hadden ook betrekking op een risicoanalyse rond de islam in het onderwijs, religieuze instellingen en moskeeën: het ging hier om te verwaarlozen rotte appels.

De staat van ontkenning inzake de ernst van negatieve aspecten van de islam overheerste de politiek en de wetenschap. Ondergetekende en Ayaan Hirsi Ali waren getraumatiseerde vluchtelingen met toevallige negatieve ervaringen met de islam.

Achttien jaar terug viel een nieuwe totalitaire beweging het Westen aan

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Op 11 september 2001 viel de militaire arm van een nieuwe totalitaire beweging, de politieke islam, het Westen aan.

Toen waren hier en daar nieuwsgierige journalisten die echt wilden weten of de ontwikkeling van de islam in Nederland tot onaangename toestanden kan leiden. Het actualiteitenprogramma NOVA deed in 2002 een onderzoek naar moskeeën en islamitisch onderwijs. Ayaan en ik gaven commentaar in dat programma. Ook mochten wij het onderzoek van tevoren bestuderen.

Het was grappig om te ervaren hoe presentator Kees Driehuis aan het begin van de uitzending benadrukte dat het hier niet om de islam, álle moslims, instellingen en moskeeën ging. De boodschap was helder: deze kwestie ging over een paar te verwaarlozen rotte appels.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw