Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Schandalig dat ministers liegen over salafisme

25 april 2018

Democratie en een liegende overheid gaan niet samen. Natuurlijk mag een democratische overheid andere landen of vijandelijke groepen op het verkeerde been zetten. Niets mis mee. Want deze onwaarheden of misleidingen hebben geen invloed op de publieke opinievorming over nationale politieke vraagstukken.

Daarbuiten dient een democratische overheid transparant, en waarheidsgetrouw te zijn. Anders is het voor burgers ondoenlijk om op reële grondslag hun stemgedrag en hun politieke opinie te bepalen.

Václav Havel (1936-2011), oud-president van Tsjechië en een grote held in de strijd tegen het totalitarisme, kwalificeerde een democratische samenleving als een leven in waarheid. Dit is in ons land in het geding. Te vaak en bij te cruciale nationale issues liegen en misleiden politici het parlement en daarmee de Nederlandse burgers. Het is een schande! Nu blijkt weer dat niet één maar meer ministers onwaarheden in het parlement hebben verkondigd over het salafisme.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Hopelijk verliest Nederland het zicht op salafistische geldstromen niet

Neemt u mij niet kwalijk, meneer Blok

Dan zijn we natuurlijk benieuwd hoe de minister wiens ministerie het parlement misleidde met onwaarheden, reageert op deze schandalige gebeurtenis: ‘Het is niet verstandig om de lijsten openbaar te maken met geldstromen die vanuit de Golfstaten naar Nederlandse moskeeën gaan. Dan zal die informatie namelijk opdrogen’.

Neemt u me niet kwalijk, meneer Blok, het is niet verstandig om als minister, of als ambtenaar te liegen ten overstaan van het parlement. Voor liegen en bedriegen bestaan andere staatsmodellen. Sinds de antieke tijd noemen we dat despotisme. Het Rusland van Vladimir Poetin is een optimale omgeving voor liegende ministers!

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.