Premium Lock Schandalig dat ministers liegen over salafisme

25 april 2018Leestijd: 4 minuten
Fawaz preekt in de As Soennah-moskee in Den Haag - Foto: ANP

Democratie en een liegende overheid gaan niet samen. Natuurlijk mag een democratische overheid andere landen of vijandelijke groepen op het verkeerde been zetten. Niets mis mee. Want deze onwaarheden of misleidingen hebben geen invloed op de publieke opinievorming over nationale politieke vraagstukken.

Daarbuiten dient een democratische overheid transparant, en waarheidsgetrouw te zijn. Anders is het voor burgers ondoenlijk om op reële grondslag hun stemgedrag en hun politieke opinie te bepalen.

Václav Havel (1936-2011), oud-president van Tsjechië en een grote held in de strijd tegen het totalitarisme, kwalificeerde een democratische samenleving als een leven in waarheid. Dit is in ons land in het geding. Te vaak en bij te cruciale nationale issues liegen en misleiden politici het parlement en daarmee de Nederlandse burgers. Het is een schande! Nu blijkt weer dat niet één maar meer ministers onwaarheden in het parlement hebben verkondigd over het salafisme.

Lees het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Hopelijk verliest Nederland het zicht op salafistische geldstromen niet

Neemt u mij niet kwalijk, meneer Blok

Dan zijn we natuurlijk benieuwd hoe de minister wiens ministerie het parlement misleidde met onwaarheden, reageert op deze schandalige gebeurtenis: ‘Het is niet verstandig om de lijsten openbaar te maken met geldstromen die vanuit de Golfstaten naar Nederlandse moskeeën gaan. Dan zal die informatie namelijk opdrogen’.

Neemt u me niet kwalijk, meneer Blok, het is niet verstandig om als minister, of als ambtenaar te liegen ten overstaan van het parlement. Voor liegen en bedriegen bestaan andere staatsmodellen. Sinds de antieke tijd noemen we dat despotisme. Het Rusland van Vladimir Poetin is een optimale omgeving voor liegende ministers!

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw