Afshin Ellian Afshin Ellian

9/11: hoe politieke islam de wereld veranderde

11 september 2017

Op dinsdag 11 september 2001 veranderde de wereld definitief. Velen dachten dat de aanval van 9/11 een voorbijgaand incident was. Weer anderen dachten dat de rust na de verwijdering van het Afghaanse Taliban/Al-Qa’ida-bewind zou terugkeren.

Weinigen waren het destijds eens met mij dat de wederopstanding van de politieke islam onherroepelijk op gang was gekomen. Het begon met de Iraanse revolutie in 1979. En in 2001 bereikte de revolutie de soennitische moslims.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In de media stelden de islamitische intellectuelen en vertegenwoordigers zich tot taak om de gemoederen te sussen: het is de schuld van Israël. De behandeling van Palestijnen door Israël is de oorzaak van de woede bij radicale moslims. En daarom wordt alleen Amerika, de belangrijkste bondgenoot van Israël, en niet Europa het doelwit van terroristische aanvallen. Het was misleidingspropaganda.

De wedergeboorte van de politieke islam

Iraanse GroenLinks-moslims vielen mij en later Ayaan Hirsi Ali aan. Een paar jaar na 9/11 schreven ze onder leiding van Kamerlid Farah Karimi een artikel tegen mij waarin ze beweerden dat er ook een goede politieke islam bestaat. Maar het hardnekkigste verweer luidde: ze zijn geen moslims. Ondanks alle druk en dreigementen hield ik vast aan mijn eigen analyse over de wedergeboorte van de politieke islam en vooral de gewelddadige gevolgen daarvan voor moslims en het Westen.

Het onvermogen van het Westen om het islamisme te begrijpen, werd perfect onder woorden gebracht door een Amerikaanse parlementaire commissie die de aanslagen van 11 september 2001 had onderzocht. Voor een deel is 9/11 het resultaat van ‘a failure of imagination’, aldus de commissie. Inderdaad, een gebrek aan verbeelding! Nu weten we langzamerhand hoe de gebeurtenissen zich voor de ogen van de Amerikaanse president George W. Bush hebben voltrokken.

Vage berichten uit de eerste helft van 2001

Michael Morell, een belangrijke CIA-medewerker destijds, en later plaatsvervangend hoofd van de CIA, werd belast met de President’s Daily Briefing (PDB). De nieuwe gekozen president wordt reeds voor zijn inauguratie dagelijks voorzien van een PDB. Morell vervulde deze functie ook na de inauguratie van president Bush. In zijn boek, The great war of our time. The CIA’s fight against terrorism, beschrijft hij de CIA-oorlog tegen het islamisme onder president Bush en president Barack Obama.

Een eerdere blog van Afshin Ellian: pas op de progressie van Europese jihadisten 

Vanaf april tot begin juli 2001 vertelden Al-Qa’ida leden aan elkaar dat de sjeik (bijnaam van Osama Bin Laden) binnenkort met heel goed nieuws zou komen. Het waren vage berichten. Maar op 18 april 2001 wist de CIA dat Bin Laden mondiale aanvallen voorbereidde. Waar en tegen wie was het niet met zekerheid te zeggen. Ze vonden dit zeer zorgwekkend in Langley.

Niemand was echt gealarmeerd

De meest besproken PDP was die van 6 augustus 2001, met de titel: ‘Bin Laden Determined to strike in US’. Dit stuk werd op verzoek van Morell geschreven voor de president. Ze spraken elkaar in de ranch van president in Texas. Na het lezen vroeg Bush aan Morell: ‘Is there any indication that this threat is aimed here at the United States?’

Zijn antwoord was dat ze geen specifieke informatie hadden over de vraag of Bin Laden op het Amerikaanse grondgebied een aanval wilde uitvoeren, maar Bin Laden wilde niets liever dan dat: ‘to bring the fight here to our shores’. Maar Morell behandelde dit niet als een hair on fire, iets dat om onmiddellijke actie vraagt. Ze gingen daarna het volgende thema te bespreken. Niemand was dus echt gealarmeerd over de aanval.

11 september 2001. De president en Morell zijn in de staat Florida. Morell gaat vroeg in de ochtend aan het werk om zich klaar te maken voor de briefing. Rond 07.55 gaat hij naar de president. Op het moment dat hij bij de president aankomt, vertrekt American Airlines Flight 11, een Boeing 767 met 92 passagiers, uit Boston.

Geobsedeerd door de Palestijnen

De president vraagt aan Morell: ‘Anything of interest this morning?’ Het belangrijkste thema van DPB van 11 september 2001 is de ontwikkeling rond de Palestijnse opstand tegen Israël. Het Westen is geobsedeerd door Palestijnen. Dit was de merkwaardige DPB van 9/11. In de briefing stond niks over het islamisme, over het islamitische terrorisme, of over Al-Qa’ida-Taliban.

Vanuit Washington belt Condoleezza Rice over een internationaal onderwerp dat niks met terrorisme had te maken. Rond 8.25 zijn ze klaar met de briefing. Terwijl zes minuten eerder een van crew-leden van vlucht 11 heeft gezegd dat zij het niet precies weten, maar toch denken dat hun vliegtuig is gekaapt. In dat vliegtuig zit Mohammed Atta, de leider van de 9/11-operatie.

Geen ongeluk, maar terrorisme

De president vertrekt met zijn gevolg naar de Emma E. Booker Elementary School in Sarasota. Bij aankomst worden ze gebeld over een mogelijke kaping of ongeluk met een vliegtuig. Rond 09.00 zien ze op CNN wat er gaande is. Geen ongeluk, maar terrorisme. Een medewerker loopt naar de president, terwijl hij een verhaal voorleest aan de kinderen. Hij fluistert in het oor van de president: ‘A second plane has hit the World Trade Center. America is under attack.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het verhaal duurt nog steeds voort.

Het duurt nog even, voordat Europa begrijpt dat niet alleen Amerika maar ook Europa under attack was.

9/11: de onherroepelijke wederopstanding van de politieke islam.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.