Jelte Wiersma Premium Corner

Conte stapt op: nieuwe regering Italië onder Lega minst slecht voor EU

14 augustus 2019Leestijd: 3 minuten

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag 20 augustus zijn terugtreden aangekondigd. Hij zal zijn ontslag aanbieden aan president Sergio Matarella, zei hij in de senaat. Volgens Conte is de regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging ‘hier geëindigd’. Een nieuwe regering onder leiding van het Lega van Matteo Salvini is de beste optie voor de Europese Unie, vindt Jelte Wiersma.

Italië stevent mogelijk af op nieuwe verkiezingen. De coalitie van Vijfsterrenbeweging en Lega, die nog maar net een jaar de regering vormt, loopt op haar laatste benen. Lega-voorman Matteo Salvini is juniorpartner in het kabinet, maar ruikt de macht. Volgens peilingen zou 38 procent van de kiezers nu op Lega stemmen. Met 40 procent krijgt een partij in het Italiaanse stelsel de meerderheid in de Camera dei Deputati, de Kamer van Afgevaardigden.

Salvini gaf te kennen dat hij niet langer door wil met coalitie-partner Vijfsterrenbeweging:  Salvini ruikt macht en wil verkiezingen in Italië

In de wetenschap dat de rechtse Lega eenvoudig een coalitie kan smeden met Forza Italia van Italiës oud-premier Silvio Berlusconi, eventueel aangevuld met steun van Fratelli d’Italia, lijkt een ruime rechtse meerderheid in zicht. Dit kan weleens een zegen zijn voor Italië, Nederland, de Europese Unie (EU) en de eurozone.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.