Premium Lock Conte stapt op: nieuwe regering Italië onder Lega minst slecht voor EU

14 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
Italiaanse ministers Di Maio (links) en Salvini (rechts). Foto: Tony Gentile/Reuters/ANP

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft dinsdag 20 augustus zijn terugtreden aangekondigd. Hij zal zijn ontslag aanbieden aan president Sergio Matarella, zei hij in de senaat. Volgens Conte is de regering van Lega en de Vijfsterrenbeweging ‘hier geëindigd’. Een nieuwe regering onder leiding van het Lega van Matteo Salvini is de beste optie voor de Europese Unie, vindt Jelte Wiersma.

Italië stevent mogelijk af op nieuwe verkiezingen. De coalitie van Vijfsterrenbeweging en Lega, die nog maar net een jaar de regering vormt, loopt op haar laatste benen. Lega-voorman Matteo Salvini is juniorpartner in het kabinet, maar ruikt de macht. Volgens peilingen zou 38 procent van de kiezers nu op Lega stemmen. Met 40 procent krijgt een partij in het Italiaanse stelsel de meerderheid in de Camera dei Deputati, de Kamer van Afgevaardigden.

Salvini gaf te kennen dat hij niet langer door wil met coalitie-partner Vijfsterrenbeweging:  Salvini ruikt macht en wil verkiezingen in Italië

In de wetenschap dat de rechtse Lega eenvoudig een coalitie kan smeden met Forza Italia van Italiës oud-premier Silvio Berlusconi, eventueel aangevuld met steun van Fratelli d’Italia, lijkt een ruime rechtse meerderheid in zicht. Dit kan weleens een zegen zijn voor Italië, Nederland, de Europese Unie (EU) en de eurozone.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw