Salvini ruikt macht en wil verkiezingen in Italië

09 augustus 2019Leestijd: 3 minuten
Minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Foto: AFP.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini wil dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Krijgt hij zijn zin, dan wordt hij hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Italië.

Salvini, de leider van Lega, heeft premier Giuseppe Conte (partijloos) laten weten dat hij niet langer door wil met coalitiepartner Vijfsterrenbeweging (M5S). Het is volgens Salvini tijd om de kiezer aan het woord te laten.

Lees hier het volledige profiel: Matteo Salvini, plaaggeest van Europa

Donderdag was Salvini met de leider van M5S, Luigi Di Maio, bij Conte om te praten over de onenigheid in de coalitie. Net als Salvini is Di Maio vicepremier in het kabinet dat in juni 2018 aantrad. Conte is als partijloze premier en technocraat aangetrokken om het wankele evenwicht in de regering te handhaven.

Dat lukt mondjesmaat, want de coalitiepartijen hebben al maanden ruzie over vrijwel alles. Ze zijn het oneens over hoe vliegmaatschappij Alitalia moet worden gered, of noordelijke regio’s meer autonomie moeten krijgen en M5S is het niet altijd eens met het harde migratiebeleid van Salvini. Salvini op zijn beurt zegt dat M5S noodzakelijke hervormingen die de regering beoogt, dwarsboomt.

Ruzie over hogesnelheidslijn

Woensdag stemde het parlement over een ander heikel punt: de aanleg van een hogesnelheidslijn van Lyon naar Turijn. Volgens de wens van Salvini komt deze hogesnelheidslijn er, maar hij greep de stemming alsnog aan om te zeggen dat de partijen niet langer kunnen samenwerken en dat hij ermee stopt.

De timing daarvan is niet zo gek, want Salvini doet het ontzettend goed in de peilingen. Bij de verkiezingen vorig jaar maart kreeg zijn partij Lega maar 17 procent van de stemmen en de Vijfsterrenbeweging 35 procent.

Bij de Europese verkiezingen in mei draaide dat helemaal om en kreeg Lega eenderde van de stemmen. M5S kreeg slechts 17 procent. Door nieuwe verkiezingen hoopt Salvini dat hij de nieuwe premier wordt en zijn partij zo’n grote meerderheid krijgt in het parlement dat hij alleen kan gaan regeren.

Het zou zomaar kunnen dat hem dat lukt: als er nu verkiezingen worden gehouden, krijgt hij mogelijk 40 procent van de stemmen. Dat is volgens Italiaanse regels een absolute meerderheid.

Vertrouwensstemming om te laten zien dat er geen meerderheid meer is

De NOS meldt dat Salvini volgende week, midden in de Italiaanse zomervakantie, een vertrouwensstemming wil om te laten zien dat er geen meerderheid meer is in het parlement. Salvini heeft aangegeven dat hij graag nieuwe verkiezingen wil in oktober, maar hij is niet degene die daarover beslist. Voordat nieuwe verkiezingen kunnen worden uitgeschreven, moet eerst de president van Italië Sergio Mattarella akkoord gaan.

Het probleem hierbij is dat in oktober Italië de opzet van de begroting voor 2020 moet inleveren in Brussel. Met het oog hierop kan Mattarella besluiten eerst een zakenkabinet aan te stellen om de plannen op te stellen. Nieuwe verkiezingen volgen dan in februari of maart 2020.

Hij kan ook kijken of de M5S (die op dit moment de grootste partij is) niet met een andere partij kan gaan regeren, maar dit is een onwaarschijnlijk scenario.