Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

De onheuse bejegening van Darya Safai (N-VA)

28 juni 2019

Allochtonen die in het Westen politiek actief worden, worden geacht links te zijn. Darya Safai van de Vlaamse partij N-VA is dat niet, en krijgt dus veel te verduren. Maar juist links zou verliefd moeten zijn op deze dappere Iraanse vrouwenactivist, schrijft Afshin Ellian.

All animals are equal, but some animals are more equal than others! Deze zin van George Orwell is zonder meer van toepassing op de Europese politici van Midden-Oosterse afkomst. Ze worden in de westerse media geregeld ongelijk behandeld. Omdat de westerse media worden gedomineerd door links, vooral op het gebied van multiculturele vraagstukken, worden  nieuwe Nederlanders of nieuwe Belgen geacht links te zijn wanneer ze de politieke arena betreden.

Allochtone politici zijn meestal links

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Nu zijn de meeste allochtone politici inderdaad links. We kunnen ze aantreffen in verschillende linkse partijen: GroenLinks, PvdA, SP en zelfs bij D66. Ze veroorzaken ook nog nieuwe migrantenbewegingen: de PvdA heeft een pro-Erdogan-partij opgeleverd, namelijk DENK. En GroenLinks baarde de fundamentalistische partij NIDA.

Maar er zijn ook Kamerleden zoals Khadija Arib, die breed worden bewonderd. Of het afgetreden Kamerlid van GroenLinks Zihni Özdil, die helaas door zijn partij niet werd getolereerd.

Niet lang geleden zat Farah Karimi in de Tweede Kamer voor GroenLinks. Karimi was sympathisant geweest van een islamitische militante groepering in Iran, Moejahedien al-Khalq. Deze groep verkeerde in de jaren tachtig van de vorige eeuw in staat van oorlog met de ayatollahs. Karimi stond aan de kant van de gewapende oppositie.

Karimi werd in media, ook in de Perzisch-sprekende en schrijvende media in de diaspora, zoals de BBC, hoffelijk en met respect behandeld. Nooit schreven de westerse media iets negatiefs over haar. Dat was omdat zij deel uitmaakte van een linkse beweging.

Maar o wee als een allochtoon actief wordt bij rechts

Het drama begint wanneer iemand politiek actief wordt in een rechtse partij. Die is dan geen goede allochtoon. Wanneer een nieuwkomer het ook nog eens voor Israël opneemt, dan is hij of zij helemaal fout. In deze traditie filmde DENK de allochtone Kamerleden tijdens parlementaire debatten om daarmee hun aanhang te laten zien dat ze geen goede Turken dan wel goede moslims zijn. Dit is pure intimidatie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.