Oxfam Nederland wist al jaren van seksfeesten Haïti

14 februari 2018Leestijd: 3 minuten
Oxfam Novib-directeur Farah Karimi (R) in 2010 in Port-au-Prince, Haïti - Foto: ANP

Oxfam Nederland wist al jaren van de seksfeesten met minderjarigen die Britse collega’s hielden in Haïti. Toch werd het onder het tapijt geschoven. Directeur Farah Karimi heeft er nu spijt van dat ze niets heeft gezegd.

Vrijdag werd bekend dat medewerkers van de non-gouvernementele organisatie (ngo) Oxfam in 2010 seksfeesten hielden met prostituees die mogelijk minderjarig waren. De feesten werden met Oxfam-geld betaald en omschreven als ‘een orgie van Caligula-achtige proporties’ met meisjes die in Oxfam-T-shirts rondliepen. Voor de missie op Haïti, na de zware aardbeving daar in 2010, had de organisatie een budget van zo’n 79 miljoen euro tot haar beschikking.

Informatie wel gedeeld met ministerie en Algemene Rekenkamer

Oxfam Nederland zou het al sinds 2012 hebben geweten. ‘De informatie was schokkend,’ zegt Karimi – directeur van Oxfam Nederland – woensdag tegen BNR. Ze verwijst naar de seksfeesten op Haïti.

De ngo heeft de informatie volgens haar gedeeld met het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Algemene Rekenkamer. ‘In onze rapportage van 2012 hebben we wel een incident gemeld, maar niet gezegd dat het om seksueel misbruik ging,’ aldus Karimi.

Hoewel Oxfam Nederland van het misbruik af wist, kon haar organisatie er niets aan doen, zegt Karimi, die op 1 oktober vertrekt als directeur. ‘Het gaat om andere organisaties en juridisch waren mijn handen gebonden.’ Wel heeft ze er spijt van dat ze in 2012 haar ‘grote mond’ niet heeft opengetrokken.

Incident of structureel?

De berichtgeving over de seksrellen bij Oxfam heeft ertoe geleid dat veel mensen hun contributie aan de hulporganisatie opzeggen. ‘Heel pijnlijk,’ vindt Karimi. ‘We doen er alles aan om duidelijk te maken dat het een incident is dat nooit meer mag gebeuren.’

Of het echt een ‘incident’ is, moet nog blijken. De afgelopen week sloegen diverse  voormalige kopstukken en medewerkers uit de ontwikkelingssector alarm over seksuele misstanden bij ngo’s. Zo waarschuwde Priti Patel, de Britse oud-staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, dat het Oxfam-schandaal dat vorige week naar buiten kwam slechts ‘het topje van de ijsberg’ is.

‘Pedofielen dringen hulporganisaties binnen’

Patel zegt dat zij zich in haar tijd als staatssecretaris richtte op de daders van seksueel misbruik bij de Britse tak van Oxfam. ‘Niet alleen van volwassenen, maar ook van kinderen.’ Ze stuitte toen op weerstand bij de top van haar ministerie.

Ook Andrew MacLeod, ex-chef van het coördinatiecentrum voor noodhulp van de Verenigde Naties, uit zijn grote bezorgdheid. Volgens hem dringen ‘roofzuchtige pedofielen’ hulporganisaties binnen om gemakkelijk toegang te krijgen tot kinderen in derdewereldlanden. Woensdag doet hij daar nog een schepje bovenop. In de Britse krant The Times beschuldigt hij de Verenigde Naties, wier medewerkers volgens hem verantwoordelijk zijn voor ’60.000 verkrachtingen in de afgelopen 10 jaar’.

‘Er lopen tienduizenden hulpverleners rond op de wereld met pedofiele neigingen, maar als je een Unicef-shirt draagt, vraagt niemand wat je in je schild voert,’ aldus McCleod.

De Britse regering en Europese Commissie beraden zich nog over de vraag of de subsidie voor Oxfam moet worden stopgezet. In 2011 verstrekte de EU 1,7 miljoen euro steun aan de hulpactie van Oxfam in Haïti. Uitgezocht wordt hoe dat geld is besteed.

 

 

Elif Isitman
Elif Isitman (1987) was van 2014 tot 2018 webredacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Elif Isitman