Bram Boxhoorn Premium Corner

China uitdagen: India is er niet klaar voor

24 april 2019

Ondanks de enorme omvang van het land, past een bescheiden regionale rol het beste bij India’s status, schrijft Bram Boxhoorn.

Te midden van de algehele verbijstering over en afkeer van de bloedige aanslagen in Sri Lanka, zijn in buurland India verkiezingen, die lopen van 11 april tot 19 mei. In deze grootste democratie ter wereld brengen ruim 900 miljoen kiezers in zeven stemdagen hun stem uit voor het Indiase parlement. Op 23 mei is de uitslag bekend. Dan wordt duidelijk of de zittende premier Narendra Modi van de Bharatiya Janata Party (BJP) nog eens vijf jaar aan het bewind kan blijven.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De zittende premier is in 2014 gekozen op een programma van beloftes over corruptiebestrijding, economische groei en hervormingen. Hij heeft nationale veiligheid tot het voornaamste thema in de verkiezingen gemaakt, vooral na de bloedige zelfmoordaanslag op een politie-eenheid in februari dit jaar in de door zowel India als Pakistan geclaimde provincie Kasjmir. Hij verklaarde onlangs dat India niet langer bang hoefde te zijn voor Pakistans nucleaire dreiging. ‘Wij hebben ook een nucleaire optie,’ zo stelde hij.

Het meest gecompliceerde land ter wereld

Modi staat vooral bekend om zijn Hindoe-nationalisme. Dat laatste staat op gespannen voet met de ongekende religieuze en linguïstische diversiteit in India. De Indiase historicus en publicist Ramachandra Guha wijst erop dat India waarschijnlijk het meest gecompliceerde land ter wereld is: het grootste deel van India hangt weliswaar het hindoeïsme aan, maar het land telt meer christenen dan Nederland, veel meer moslims dan Saudi-Arabië, meer boeddhisten dan Tibet, een joodse gemeenschap die tweeduizend jaar oud is en meer sikhs, parsi’s en jaina’s dan enige andere natie. Juist deze heterogeniteit maakt het land zo uniek, maar ook kwetsbaar.

In de Indisch-Aziatische regio behoort India tot de grote mogendheden. Aan vijandige buren heeft India geen gebrek. Pakistan en China zijn bepaald geen kleine buurlanden, maar het zijn – op historische gronden – vooral buren, geen vrienden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.