Premium Lock China uitdagen: India is er niet klaar voor

24 april 2019Leestijd: 4 minuten
INDIA-POLITICS-DEFENCE

Ondanks de enorme omvang van het land, past een bescheiden regionale rol het beste bij India’s status, schrijft Bram Boxhoorn.

Te midden van de algehele verbijstering over en afkeer van de bloedige aanslagen in Sri Lanka, zijn in buurland India verkiezingen, die lopen van 11 april tot 19 mei. In deze grootste democratie ter wereld brengen ruim 900 miljoen kiezers in zeven stemdagen hun stem uit voor het Indiase parlement. Op 23 mei is de uitslag bekend. Dan wordt duidelijk of de zittende premier Narendra Modi van de Bharatiya Janata Party (BJP) nog eens vijf jaar aan het bewind kan blijven.

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

De zittende premier is in 2014 gekozen op een programma van beloftes over corruptiebestrijding, economische groei en hervormingen. Hij heeft nationale veiligheid tot het voornaamste thema in de verkiezingen gemaakt, vooral na de bloedige zelfmoordaanslag op een politie-eenheid in februari dit jaar in de door zowel India als Pakistan geclaimde provincie Kasjmir. Hij verklaarde onlangs dat India niet langer bang hoefde te zijn voor Pakistans nucleaire dreiging. ‘Wij hebben ook een nucleaire optie,’ zo stelde hij.

Het meest gecompliceerde land ter wereld

Modi staat vooral bekend om zijn Hindoe-nationalisme. Dat laatste staat op gespannen voet met de ongekende religieuze en linguïstische diversiteit in India. De Indiase historicus en publicist Ramachandra Guha wijst erop dat India waarschijnlijk het meest gecompliceerde land ter wereld is: het grootste deel van India hangt weliswaar het hindoeïsme aan, maar het land telt meer christenen dan Nederland, veel meer moslims dan Saudi-Arabië, meer boeddhisten dan Tibet, een joodse gemeenschap die tweeduizend jaar oud is en meer sikhs, parsi’s en jaina’s dan enige andere natie. Juist deze heterogeniteit maakt het land zo uniek, maar ook kwetsbaar.

In de Indisch-Aziatische regio behoort India tot de grote mogendheden. Aan vijandige buren heeft India geen gebrek. Pakistan en China zijn bepaald geen kleine buurlanden, maar het zijn – op historische gronden – vooral buren, geen vrienden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw