Premium Lock Dit is de man die Pakistan moet redden

25 juli 2018Leestijd: 7 minuten
De Pakistaanse cricketheld Imran Khan bij de stembus vandaa

Pakistanen kiezen vandaag hun nieuwe premier. Elsevier Weekblad sprak een van de kandidaten, de populaire voormalige cricket-prof Imran Khan, in 2012 over politiek, geloof en de toekomst van zijn land.

In totaal zijn 106 miljoen Pakistanen gerechtigd om te stemmen. De bloedige aanslagen vandaag, de verhalen over fraude en corruptie in het verkiezingsproces maken duidelijk hoe beladen deze verkiezingen zijn.

De drie kanshebbers om de verkiezingen te winnen en vervolgens premier te worden, zijn Nawaz Sharif, Bilawal Bhutto Zardari en Imran Khan.

De laatste is een flamboyante oud-cricketspeler, die een gelovig man werd en zijn eigen partij oprichtte. Elsevier Weekblad-correspondent Wilma van der Maten sprak hem in 2012.

Liefdesverdriet en een slecht humeur

Het gezicht van Imran Khan staat op zeven dagen onweer als hij zijn sfeervolle huiskamer komt binnenlopen, ooit nog ingericht door zijn glamoureuze Britse echtgenote Jemima Goldsmith. Maar na nog geen negen jaar huwelijk verliet de dochter van een Joodse multimiljonair samen met hun twee zoontjes in 2004 de gele villa in de heuvels buiten de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Als westerse vrouw kon ze in het conservatief-islamitische Pakistan moeilijk haar draai vinden.

Imran Khan

 • Geboren op 25 november 1952 in Lahore, Pakistan
 • 1972-1978 Studeert filosofie, politiek en economie in Oxford, Groot-Brittannië
 • 1976-1992 Speelt voor het Pakistaanse nationale cricketteam. Captain vanaf 1982
 • 1995 Trouwt met Jemima Goldsmith, met wie hij twee zonen krijgt, Sulaiman Isa en Kasim
 • 1996 Richt Pakistan Tehreek-e-Insaf op, de Partij voor Rechtvaardigheid, en wordt parlementslid
 • 2002 Weigert premierschap onder president Pervez Musharraf
 • 2004 Scheiding
 • 2007 Stapt uit het parlement als verzet tegen Musharrafs herbenoeming, krijgt huisarrest en belandt in de gevangenis
 • 2012 Begint Tsunami, een campagne tegen corruptie
 • 2013 Khans partij wordt met dertig parlementszetels tweede partij van het land
 • 2018 Khan mikt opnieuw op premierschap

Sindsdien houden zijn drie honden de voormalige captain van het Pakistaanse cricketteam gezelschap. Over de echtelijke breuk met Jemima kwam hij volgens ingewijden nooit heen.

Maar zijn liefdesverdriet is vandaag niet de oorzaak van zijn slechte humeur. Het zijn de geruchten die zijn politieke tegenstander oud-premier Nawaz Sharif over hem verspreidt. Khan zou hebben gespeculeerd met fondsen van het Shaukat Khanum Memorial- ziekenhuis. Met steun van steenrijke Pakistanen uit het buitenland stichtte hij in 1994 Pakistaans enige kankerziekenhuis voor de armen in Lahore, als eerbetoon aan zijn moeder die aan de ziekte overleed en had kunnen worden gered als er behandelingen in Pakistan waren geweest. ‘Waar haalt Sharif het lef vandaan mij over de ruggen van patiënten aan te vallen,’ zegt Khan geëmotioneerd.

Het succes van de revolutionaire beweging van Khan

De politicus gaat rechtop zitten, maakt een dreigend gebaar met zijn vinger en schreeuwt: ‘De politieke maffia, die er slechts op uit is om zo veel mogelijk geld te verdienen, voelt zich voor het eerst bedreigd. Sinds ik een jaar geleden met de Tsunami begon, onze campagne tegen corruptie, proberen deze politici mij zwart te maken.’

De revolutionaire beweging van Khan heeft succes. De leider van de Tehreek-e-Insaf, de Partij voor Rechtvaardigheid, wordt volgens de laatste opiniepeilingen gesteund door 70 procent van de Pakistanen. Khan droomt al van het premierschap. Hij wijst naar foto’s op het dressoir waarop de jonge Imran Khan

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

 • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw