Premium Lock Puike toespraak, Rutte: EU ja, verdere integratie nee

14 februari 2019Leestijd: 3 minuten
Rutte bij het Europees Parlement in Straatsburg. Foto: AFP

Premier Mark Rutte (VVD) heeft inmiddels zoveel tegengestelde posities ingenomen dat er nog nauwelijks iemand is die gelooft dat de man opvattingen heeft, aldus Jelte Wiersma. Zijn visie op de Europese Unie is daarentegen consequent en te prijzen, zo bleek woensdagavond opnieuw na zijn Churchill-lezing in de Zwitserse stad Zürich.

Zoals de meeste VVD’ers zag Mark Rutte de Europese Unie (EU) in eerste instantie abusievelijk alleen als een grote markt. Maar sinds het piekjaar van de immigratiecrisis (2015) en het Brexit-referendum (2016), is de premier zich meer voor de EU gaan interesseren. Hij is zich gaan realiseren dat hij binnenlandse Nederlandse problemen als immigratie alleen kan oplossen via de Europese Unie. En dat eindeloos klagen over de Unie het onmogelijk maakt om die in bijvoorbeeld een referendum nog te verdedigen, zoals de Britse premier David Cameron heeft ervaren.

Rutte is consequent positief over de EU, maar niet voor meer integratie

Rutte laat zich inmiddels consequent positief uit over de Europese Unie. Hij noemt de EU zelfs een ‘waardengemeenschap’. Daarmee praat hij braaf de christen-democraten en socialisten na die de Unie in de afgelopen decennia hebben vormgegeven. Velen denken daardoor dat Rutte pleit voor meer EU-integratie, maar dat is niet zo.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw