Premium Lock Isoleer China, omarm India

14 januari 2019Leestijd: 4 minuten
Huawei. Foto: ANP

Met de arrestatie van twee medewerkers van telecomfirma Huawei op verdenking van spionage, laat nu ook Polen zijn tanden zien tegenover China. Langzamerhand dringt overal in de vrije wereld door dat China een kwaadaardig imperium is dat moet worden gestopt. Het is zaak als vrije wereld samen te spannen en China te isoleren en het democratische India juist te omarmen, schrijft Jelte Wiersma.

Het beste nieuws dit weekeinde kwam uit Polen en Duitsland. Polen pakte een Chinese en een Poolse Huawei-medewerker op wegens mogelijke spionage. De twee kunnen tien jaar in de cel verdwijnen. De arrestatie is significant, want Polen is met vijftien andere Midden- en Oost-Europese landen lid van de 16 plus 1-groep. Deze groep is een uitvinding van de Communistische Partij in Peking die Midden- en Oost-Europa met investeringen wil verleiden satellieten te worden van China. Dit had vorig jaar al effect toen 16 plus 1-lid Griekenland voor het eerst in de geschiedenis voorkwam dat de Europese Unie China aan de VN-schandpaal kon nagelen wegens mensenrechtenschendingen.

Polen geeft stevig signaal af

Dat Polen desondanks Huawei aanpakt, is een stevig signaal naar Peking én naar Berlijn, Parijs en Washington. Wij zijn geen kolonie van China, maar zijn deel van het Westen, zo luidt de boodschap. De in Polen populaire Amerikaanse president Donald Trump heeft met steun van beide partijen in het Congres bondgenoten opgeroepen Huawei te weren. Trump vreest dat China de telecomnetwerken die Huawei in de vrije wereld wil bouwen, zal gebruiken voor spionage. Europese landen zijn tot nog toe aarzelend in hun houding ten opzichte van China. De Poolse daad is in dat licht hoopgevend.

Puntenlijst Bundesverbands der Deutschen Industrie

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw