Europese Unie

Griekenland blokkeert mensenrechtenresolutie tegen China

19 juni 2017Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie wilde bij de Verenigde Naties een kritische verklaring indienen over de toestand van de mensenrechten in China. De Grieken staken hier echter een stokje voor, ze vetoën de verklaring.

Dat meldt Reuters. Omdat bij het ondersteunen van de verklaring 28 handtekeningen nodig zijn, ging de kritische notitie van de baan. Deze houding van Griekenland zorgt voor grote opschudding in Brussel.

Saillant detail was dat de Griekse blokkade samenviel met een nieuwe tranche noodhulp: de eurogroep besloot vorige week dat Griekenland recht heeft op een nieuw steunpakket van meer dan 7 miljard euro.

Mensenrechten

De Europese Unie wil de slechte naleving van het verdrag van de rechten van de Mens in China berispen. Tegenstanders van het Chinese regime worden niet zachtzinnig behandeld. Mensenrechtenorganisaties worden actief dwarsgezeten. Juist nu China en de Europese Unie de onderlinge banden willen aanhalen, nu de Verenigde Staten het laten afweten wat betreft het klimaatakkoord, is dit een gevoelige kwestie.

Griekenland vindt echter dat China daar niet op moet worden aangesproken via de Verenigde Naties. De Grieken vinden dat een dialoog het beste op een bilaterale manier tot stand kan komen, deze verklaring van de Europese Unie is volgens de Griekse regering ‘niet constructief’.

Investeerders

Opvallend is dat China een van de grote investeerders is in Griekenland, zo heeft China belangen in de haven van Piraeus. Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat er meer landen waren met ‘bedenkingen’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.