Michiel Dijkstra Premium Corner

Een overheidsbank is geen oplossing

18 januari 2019Leestijd: 3 minuten

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid suggereert om een overheidsbank op te richten. Die moet zorgen voor minder private geldschepping en veiliger banken. Het idee lijkt erg duur. Het voorstel is onhaalbaar en lost niets op, schrijft Michiel Dijkstra.

Wist u dat geld niet wordt gecreëerd door de centrale bank, maar door commerciële banken? En dat ze hieraan zeer goed verdienen? En dat de belastingbetaler ervoor opdraait als banken er een puinhoop van maken?

Als u hierover verontwaardigd bent, bent u misschien wel één van de 120.000 Nederlanders die de petitie voor hervorming van het geldstelsel hebben getekend. Naar aanleiding van die petitie – een initiatief van de stichting Ons Geld – bracht de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) een rapport uit, Geld en schuld: de publieke rol van banken.

Risicovrij spaargeld stallen

Belangrijkste aanbeveling: de overheid moet een eigen bank beginnen, waar mensen hun spaargeld risicovrij kunnen stallen. Dat lijkt niet haalbaar of verstandig.

Maar eerst even de kwestie over geldschepping.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.