Premium Lock Veelzeggend dat juist immigratielanden Marrakesh-pact links laten liggen

10 december 2018Leestijd: 2 minuten
Ondertekening VN-pact van Marrakesh. Foto: AFP.

Rechtse oppositiepartijen hebben twijfel en angst gezaaid over het migratiepact van Marrakesh, zeggen voorstanders. Maar dat juist typische immigratielanden als Amerika, Australië en Israël het VN-pact weigeren te tekenen, geeft te denken, schrijft Arendo Joustra. Zien die het dan allemaal verkeerd?

Elsevier Weekblad was er bij monde van redacteur Syp Wynia in Nederland als eerste bij om de gevaren van het Marrakesh-pact over immigratie bloot te leggen. Uiteindelijk leidde dat op de valreep tot een debat in de Tweede Kamer, die in meerderheid met het pact akkoord ging.

Rechtse oppositie zou twijfel, angst hebben gezaaid over reikwijdte pact

Lees de column terug van Syp Wynia die het politieke debat over het migratiepact ontketende: West-Europa pleegt weer een beetje zelfmoord, nu in Marrakesh

Er heerst nogal wat verwarring over de betekenis van het pact en daar krijgen de rechtse oppositiepartijen de schuld van. Die zouden twijfel en – erger – angst hebben gezaaid met hun informatie over de reikwijdte van het pact, dat dezer dagen in Marrakesh, de Marokkaanse stad met uitzicht op het Atlasgebergte, wordt besproken door de leiders van de lidstaten van de Verenigde Naties.

De rechtse oppositie kreeg met haar kritiek op het pact geen gelijk in Nederland, maar dat betekent niet dat ze geen gelijk kunnen hebben. Zo moet het toch veelzeggend zijn dat twee grote landen met een lange traditie van immigratie zich van het pact hebben afgekeerd. En dan gaat het om de Verenigde Staten en Australië.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw