Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Schandalige feeststemming bij strafexpeditie Hongarije

21 september 2018

Natuurlijk schendt Hongarije fundamentele waarden, schrijft Afshin Ellian. Maar de feestelijke stemming in het Europees Parlement toen het land in de strafbank werd gezet, is volstrekt ongepast.

O, ze waren zo blij. Applaus, applaus voor onze heldin die het monster uit het Oosten heeft verslagen: een eruptie van emotie. De heldin, Judith Sargentini, kent geen schaamtegevoel. En het monster in Boedapest, Viktor Orbán, was woedend.

Hongarije dreigt door Sargentini stemrecht te verliezen

Hongarije dreigt het stemrecht in de Europese Unie (EU) te verliezen. De strafprocedure tegen Hongarije is in werking gezet, nadat GroenLinks-europarlementariër Judith Sargentini een kritisch rapport over Hongarije had gepresenteerd. Het Europees Parlement heeft besloten dat het land het stemrecht moet worden afgepakt.

De Hongaarse regering wordt ervan beschuldigd de democratische waarden van Europa te schenden: 448 stemmen voor, 197 tegen en 48 onthoudingen. Daarmee is de tweederde meerderheid gehaald die nodig is voor het toepassen van artikel 7 van het Europees Verdrag. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de EU wordt artikel 7 van het Verdrag betreffende Europese Unie toegepast. Dat kan, wanneer de waarden die in artikel 2 van het verdrag worden genoemd, worden geschonden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.