Met podcast Premium Corner

Ook huidige militairen kunnen blij zijn met vonnis rechtbank treinkaping

01 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

Advocaat Liesbeth Zegveld keek zuur toen zij het vonnis van de Haagse rechtbank in de zaak De Punt vernam. Ze voerde namens de nabestaanden van de Molukse treinkapers Max Papilaja en Hansina Uktolseja, die juni 1977 omkwamen toen mariniers de trein bij De Punt bestormden, een jarenlange civiele procedure tegen de staat. Volgens Zegveld werden de twee plompverloren geëxecuteerd.

De rechter zag het anders. Bij eerdere Molukse acties vielen diverse doden en werden juist onschuldige burgers koelbloedig vermoord. De kapers bij De Punt hadden zich klaarblijkelijk met dit terrorisme geïdentificeerd. In een brief aan de regering dreigden ze alle 51 gegijzelden te doden. Een aantal was al eens op het talud gezet en onder schot gehouden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.