Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Russische trollen niet nodig voor anti-islamsentiment

20 juli 2018Leestijd: 4 minuten

NRC Handelsblad meent de bron van de illegale ‘culture wars’ te hebben ontdekt. Het grote kwaad heeft een naam en een gezicht: president Vladimir Poetin. Deze lijn hanteren de geestverwanten van NRC in Amerika ook. Voorzichtigheidshalve benadruk ik dat ik geen fan van Poetin ben. Evenmin wil ik de inlichtingenactiviteiten van Rusland of hun pogingen tot inmenging in andermans zaken ontkennen.

De krant komt tot de conclusie dat Russische Twittertrollen tussen 2016 en 2017 minstens 940 Nederlandstalige tweets verstuurden: ‘De trollen probeerden anti-islam-hashtags trending te maken en mengden zich in Nederlandse “culture wars”.‘ Maar hoe zijn deze twittertrollen aan de Russische staat gelinkt? Daarvoor heeft NRC  ‘bewijs’: de waarschuwing van D66-minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vorig jaar voor Russische beïnvloeding. Dit is natuurlijk helemaal geen bewijs. Die twittertrollen kunnen ook zijn ingezet door iemand die tegen de islam is. Dat zijn nogal veel mensen.

Ook moeten we niet vergeten dat aanhangers van de islam twittertrollen gebruiken. In cyberspace proberen mensen elkaar te beïnvloeden. Het wordt anders wanneer via de sociale media gewelddadige conflicten worden ontketend of strafbare feiten worden gepropageerd.

Niet goed naar Homeland gekeken

De bewijsconstructie van NRC  lijkt geïnspireerd te zijn door het zevende seizoen van spionageserie Homeland. Maar ze hebben niet goed naar de serie gekeken. In die film maken twittertrollen deel uit van een totale operatie, met een duidelijk doel, ook in de fysieke wereld.

Welke Russische operatie wordt er in Nederland uitgevoerd waarbij de inzet van trollen over de islam van belang zou kunnen zijn? Deze vraag hebben de journalisten zich niet gesteld. Dit is dan een twittervoorbeeld in NRC: op 22 maart 2016 (aanslagen in Brussel) retweette men ‘Pfff dit vindt ik verschrikkelijk’. Later werd dit bericht verder verspreid met #IslamIsTheProblem en #IslamKills.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.